Читај ми!

Po čemu je posebna vodenica u Grgurovcu kod Lebana

Selo Grgurovce kod Lebana poznato je po svojim vodenicama. Danas ih je ostalo malo, pa u selu sada ima mnogo više ćumurana. Ipak jedna privlači posebnu pažnju jer se vodenični točak okreće na levu stranu, što je neuobičajeno. Meštani kažu da hleb napravljen od brašna iz ove vodenice ima posebnu slast.

Zovu je jednostavno vodenica levakinja. Po mnogo čemu je specifična. Viševekovno iskustvo meštana Grgurovca kod Lebana, koje se prenosi s kolena na koleno, govori da se ovde ne samo melje najbolje pšenično i kukuruzno brašno, već da se pored nje ljudi osećaju bolje, sigurnije, čak i da utiče na zdravlje. Njen vlasnik Miroslav Bogdanović ponosno ističe da nastavlja tradiciju dugu više od dvesta godina.

“Kad se hleb napravi od toga to je prava milina. Ostaje sve u zrnu samo se proseje, trice se odbace i sve što je dobro ostane tu i kad se napravi hleb čisto prirodno brašno”, navodi Miroslav Bogdanović, vlasnik vodenice.

Vodenica je i danas mesto okupljanja, posebno za praznike. Dolaze meštani da se odmore i ispričaju, ali i ljudi sa strane, čak i iz inostranstva, da bi videli točak koji se okreće u suprotnom smeru od uobičajenog.

“Točak se okreće nalevo i verovanje je da ove vodenice ovakve imaju neku posebnu energiju u šta su se mnogi uverili” objašnjava Miroslav Bogdanović. Dodaje i da su imali gošće i iz Švajcarske.

“Kad su praznici dođemo, sameljemo brašno na vodenicu za proju za kačamak, malo se družimo, popričamo i tako”, navodi Dejan Jović iz Grgurovca.

Grgurovce ima oko dvesta stanovnika. Nekada je tu bilo više od dvadeset vodenica. Danas je selo poznato po ćumuranama.

Dobrivoje Đorđević iz Grgurovca kaže da tu ima 30 - 40 ćumurana. A na pitanje da li je kvalitetniji ćumur ili je kvalitetnije brašno, odgovara: “Brašno, normalno”.

Svako selo kao i svaki čovek ima neku tajnu koju ljubomorno čuva. Miroslav i Grgurovce imaju svoju levakinju. Uz malo ulaganja, Grgurovce bi zbog vodenice moglo da postane prava turstička atrakcija poput Sirogojna ili Tarabićevih Kremana sa Zlatibora.

среда, 03. септембар 2025.
20° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом