Читај ми!

Otkup svinja i goveda po kvalitetu umesto na osnovu žive mere

Po ugledu na zemlje koje imaju razvijeno stočarstvo, veliki klaničari u Srbiji od 2025. godine, svinje i goveda, plaćaće na osnovu procenta mesnatosti. Uvođenju novog sistema, prethodio je nedavno završen Tvining projekat „Podrška uspostavljanju sistema klasiranja trupova u skladu sa Zajedničkom poljoprivrednom politikom EU".

Umesto na osnovu žive mere, klanica Nedeljković iz Šašinaca, svinje i goveda od 2025. trebalo bi da plaća po kvalitetu. Procenat mesnatosti, utvrđivaće različitim metodatma za koje su radnici obučeni.

“Za svinjske trupove će se primenjivati tri metode. Dve poluautomatske, i jedna ručna metoda. Od dve poluatomatske, koristiće se fatometar dva, i opti grejt metoda biti uz pomoć lenjira, metodom dve tačke. Klasifikacija goveđih trupova vršiće se vizuelnom tehnikom trenutno kod nas u firmi je dvoje radnika prošlo obuku tehničkih klasifikatora”, objašnjava Aljoša Gnip, tehnolog u klanici ''Nedeljković''.

Klasifikacija prema mesnatosti, trebalo bi da motiviše farmere, smanji troškove uzgoja, i poboljša kvalitet krajnjih proizvoda.

"Ja sam do sad prodavao na kilo, kila žive vage. Nebitna mesnatost, plaćeno po kili žive vage”, kaže Željko Milutinović, stočar iz Drenovca. Na pitanje šta misli o novom načinu otkupa mesa, odgovara: “Biće malo problema. Mi nismo navikli na taj vid otkupa''.

“Mi danas imamo tovljenike koji se plaćaju na osnovu žive mere. Živa mera negde oko 260 dinara, bez PDV-a. što je dosta visoka cena, ali se plaća na osnovu 100 kg žive mere. Nisu svi tovljenici isti. Jedan tovljenik od sto kila, može da ima 58-60% mesa, dok drugi može da ima 55, što znači da krajnji kvalitet nije isti. Klaničar dobija za istu cenu, isti ili bolji kvalitet, a šta dobija primarni proizvođač, mesnatiji tovljenik troši manje hrane”, ističe prof. dr Ivan Radović, sa Poljoprivrednog fakulteta Novi Sad.

Istraživanje sprovedeno u Vojvodini pokazalo je da je procenat mesnatosti svinja sve veći. Prilagođavanje sistemu klasifikacije trupova, planirano je tokom naredne godine.

"Mi smo 2023. godine uradili disekciju na 120 trupova, magnetnu rezonancu, snimili više desetina trupova, da bismo mogli da odredimo pravu formulu. Obučili smo klasifikatore u klanicama koje će biti u obavezi da rade ocenu mesnatosti, po pravilniku koji je već spreman, sve klanice koje kolju preko petsto tovljenika na nedeljnom nivou, i preko 40 goveda na nedeljnom nivou, biće u obavezi da rade ocenu mesnatosti na liniji klanja'' naglašava prof. dr Ivan Radović, sa novosadskog Poljoprivrednog fakulteta.

Ocenjivanje kvaliteta, kontrolisaće nacionalno telo pri ministarstvu poljoprivrede. Stočari nezadovoljni procenom mesnatosti, imaće pravo na prigovor.

четвртак, 08. мај 2025.
13° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом