Читај ми!

Novi Sad postao deo Uneskove mreže kreativnih gradova sveta

Ovo je četvrto svetsko priznanje koje Novi Sad pozicionira kao važan centar kulture i inovacija.

„Zeniteum", „Mileva, mi smo stena", „Vreme i vaseljena", samo je deo programa Novog Sada u godini Evropske prestonice kulture koji u formi novih i digitalnih medija prezentuje zahtevne umetničke sadržaje.

„I u tom smislu stvara mogućnost da se priče, bez obzira da li su iz književnosti, evo imali su arhitekturu, prikažu na jedan drugačiji, novi način, možda čak i novoj publici, jer stiže mlađa populacija kojoj je to i atraktivnije i značajnije", objašnjava direktor Fondacije „Novi Sad Evropska prestonica kulture" Nemanja Milenković.

Ove godine je Novi Sad tek četvrti grad u svetu koji je u ovoj kategoriji postao deo Uneskove mreže.

„Za samo sedam godina četiri najznačajnija priznanja u oblasti kulture pozicionirala su Novi Sad ne samo na evropskoj, već i na svetkoj mapi. Kroz titulu Evropske prestonice kulture, titulu za najbolji evropski trend-brend, zatim, Melina Merkuri za uspešnu realizaciju tog projekta, i konačno Unesko - kreativni grad je praktično zaokružio tu priču", kaže direktor Fondacije „Novi Sad Evropska prestonica kulture" Nemanja Milenković.

„Raduje činjenica da smo osvajanjem ovog priznanja ušli u porodicu 350 gradova koji jesu Unesko kreativni gradovi. Kroz realizaciju ovih programa, kao očuvanje nasleđa Novog Sada kao Evropske prestonice kulture, mi možemo da trasiramo put dodatnog razvoja kulture u gradu", navodi član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić.

Priznanje otvara prostor za vezu kreativne industrije i naučno - obrazovnih institucija, a Akademija umetnosti u Novom Sadu jedan je od značajnih izvora takve tradicije. Tome svedoči dugogodišnja ekspanzija studijskih programa oslonjenih na digitalne medije i stalna potreba za razvojem novih.

„Neki od naših profesora, koji su umetnici i najveći istraživači ovih medija, poput profesora Vladan Jolera, koji je jedan od najpriznatijih istraživača interneta i uopšte pojma velike mreže, do onih koji neprestano rade na pitanjima veštačke inteligencije, kakva će biti primena u praksi i šta to znači, pogotovo kada su u pitanju umetničke discipline", kaže dekan Akademije umetnosti u Novom Sadu Siniša Bokan.

A kao potvrda dobre prakse, u Novi Sad stiže i ovogodišnja nominacija Dočeka - Jedinstvene umetničke proslave dve nove godine, za najznačajniji evropski festival u svojoj kategoriji.

 

петак, 17. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара