Zašto u selu Dobra iako je nadomak Đerdapa struja nestaje svakodnevno

Kada je građena Hidrocentrala Đerdap, selo Dobra kod Golupca izmešteno je iz korita Dunava kako bi svi građani imali bolje snabdevanje strujom. Šest decenija kasnije, ovo selo i dalje nema stabilno snabdevanje električnom energijom.

Dobre kod Golupca ostaju bez struje u proseku svakog trećeg dana i to više puta dnevno. To znači da nema ni vode, ni telefona, ni interneta, a koliko im je uređaja tokom decenija stradalo više i ne broje niti će im iko nadoknaditi.

"Maltene dune vetar – nema struje, ogreje sunce – nema struje, padne kiša – nema struje, padne list na žicu – nema struje", kaže penzioner Tomislav Stefanović.

Uprkos tome selo je živo, posebno od pandemije kada su mnogi potražili spas u zaštićenoj prirodi Nacionalnog parka Đerdap. U selu postoje dve hladnjače. Šest porodica živi od uzgajanja kupina, a mnoge od ribolova.

"Prvo ne možemo da otvaramo hladnjaču, da unosimo, da smrznemo. Drugo ne možemo da vadimo iz nje, ne možemo ništa da radimo, a treće je problem da se ne odmrzne. Ako odmrzne propada ceo naš trud i rad tokom godine", objašnjava Dragica Krstić, suvlasnica hladnjače.

"Imamo veoma velike probleme, jer kad po nedelju dana nema struje. To je problem da se ne otkravi riba i propadne", ističe ribolovac Zvonko Zarić.

Uzrok problema je zapušteni dalekovod u dužini od 32 kilometra na kojem su stubovi toliko istruleli, kako kažu očevici, da se drže za žice.

"Otkako su napravljeni, nikad nije ulagano. Možda je malo tršeno oko trase i krpljavine neke su bile, ali od postojećeg do dan-danas, pa po 100 metra da su radili, do sad bi bila nova trasa. Ja mislim da više nema ni opravdanja, građani više nemaju strpljenja. Došlo je do kraja, teško se živi", kaže Dragan Kovačević, predsednik MZ Dobra.

Iako je EPS ovaj segment godinama smatrao neisplativom investicijom, doneta je odluka o ulaganju od 220 miliona dinara kroz dva projekta.

Radovi na rekonstrukciji polovine postojećeg dalekovoda od Golupca do ove tačke, kamenoloma PIM, koji ide preko brda Nacionalnog parka Đerdap u dužini od 16 kilometara već su u toku i njihov završetak očekuje se do kraja ove godine.

Druga polovina od Brnjice do Dobre biće premošćena kablovskim vodom. U ovom trenutku idejni projekat predat je Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture koje treba da odobri izvođenje radova čiji se početak planira za mart 2024. godine.

петак, 10. мај 2024.
13° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара