Читај ми!

U Pirotu pojačane mere bezbednosti

Nakon prošlonedeljnog incidenta, kada je došlo do sukoba u kome su migranti nožem povredili dvojicu Piroćanaca, stanovnici Pirota su zatražili da se preduzmu mere kako se ovakve stvari ne bi ponavljale.

Pirot i Dimitrovgrad su prve stanice migrantima, koji uglavnom preko staroplaninskih puteva, prelaze bugarsku granicu i ulaze u Srbiju. Od kada traje migrantska kriza, uglavnom nije bilo većih incidenata u Pirotu. Migranti se smeštaju u prihvatni centar „4.kilometar".

„Trenutno u prihvatnom centru imamo 313 migranata. Situacija je redovna, mirna, sve je pod kontrolom, tako da nemamo nikakvih problema. Sada trenutno u Pirot dolazi najviše Marokanaca, mada ima i Sirijaca i Avganistanaca", kaže regionalni koordinator za jug Srbije Slobodan Savović.

Nakon prošlonedeljnog incidenta, kada je došlo do sukoba u kome su migranti nožem povredili dvojicu Piroćanaca, stanovnici Pirota su zatražili da se preduzmu mere kako se ovakve stvari ne bi ponavljale. U PU Pirot kažu da je poslednjih meseci pojačan priliv iregularnih migranata, a da policijski službenici pomažu graničnoj policiji u zaštiti državne granice.

„Broj krivičnih dela, koji su izvršili migranti je 14. Od toga su šest krivičnih dela nedozvoljen prelaz državne granice i krijumčarenje ljudi. Dva Sirijca su napala inspektore OKP-a, koji su hteli da ih legitimišu i oni su uhapšeni. Zabeleženo je 13 smtrnih slučajeva migranata. U jednom se radi o ubistvu, a u 12 slučajeva u pitanju su prirodne smrti, najčeće zbog iznemoglosti migranata", objašnjava načelnik PU Pirot Dejan Tošić.

Grad Pirot se aktivno uključio u rešavanje problema sa migrantima.

„Kroz Pirot prolaze i zadržavaju se veoma kratko. Mi pokušavamo da obezbedimo sredstva i da ih prevozimo u druge prihvatne centre. Pokušavamo da obezbedimo sredstva i za proširenje centra na četvrtom kilometru", navodi gradonačelnik Pirota Vladan Vasić.

Od početka godine policijski službenici su sprečili preko sedam hiljada lica da nezakonito uđu u našu zemlju, a kroz prihvatni centar „4.kilometar" prošlo je preko deset hiljada migranata.

 

 

понедељак, 27. мај 2024.
27° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије