Читај ми!

Počeli radovi na Muzeju ćirilice u Bajinoj Bašti

Muzej će biti u školi čiju rekonstrukciju, kroz projekat „Gradovi u fokusu 2023.", finansira Ministarstvo kulture.

Gotovo vek stara škola, smeštena na obali reke Rače, u blizini istoimenog manastira, nekada sedišta znamenitih monaha, pisaca i prepisivača, uskoro će postati Muzej i centar budućeg kompleksa Doma ćirilice.

„Jedan deo će biti posvećen račanskoj prepisivačkoj školi, jedan deo istoriji ćirilice od Ćirila i Metodija, kako se menjalo naše pismo, ali nam je želja da imamo i savremene elemente koji bi predstavili naše pismo i da bude primamljivo i mlađim generacijama", kaže vođa projktnog tima Siniša Spasojević.

„Početak radova na Muzeju ćirilice jeste početak obnove i podsećanja na dužinu trajanja našeg pisma i naše države i nije samo u funkciji kulture već i naše države", objašnjava član Nacionalnog saveta za kulturu Željko Marković.

U prvoj fazi radova, planirana je rekonstrukcija zgrade nekadašnje škole, kroz zamenu krova, stolarije, fasade, grejanja i hidrotehničke i elektro instalacije.

„Opredeljena su sredstva od 24 miliona dinara. Opština je iz svog budžeta opredelila 4 miliona i 600 hiljada dinara za projektovanje parternog uređenja", navodi predsednica Opštine Bajina Bašta Vesna Đurić.

Po završetku zgrade, kako se očekuje krajem godine, uslediće unutrašnje opremanje i parterno uređenje budućeg kompleksa, posvećenog nacionalnom pismu, nacionalnoj kulturi i istoriji.

четвртак, 16. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара