Читај ми!

Kragujevac: Do inovacija međunarodnom saradnjom struke i nauke

Znanje i rezultati u naučno - istraživačkom radu Univerziteta u Kragujevcu, visoko su ragirani u međunarodnim okvirima. Tome je doprinela i međunarodna saradnja sa stotinak institucija širom sveta. Najnoviji sporazum o saradnji sa Institutom Si u Dubaiju, unaprediće saradnju dve zemlje, ali i povezivanje nauke i privrede.

Majnd grupa u čijem industrijskom parku posluje 15 kompanija, sa proizvodnim, istraživačkim i obrazovnim centrima i avio-pistom, dovela je u Šumadiju nova znanja i tehnologije. Profilisala je Kragujevac kao centar šinske industrije, a ide i korak dalje.

“Idemo u pravcu tranzicije u pogledu smanjenja emisije ugljenika i to nam i jeste cilj da napravimo jedan zeleni industrijski park i iz te
ideje je proistekla saradnja  sa institutom u Dubaiju”,
objašnjava Darko Đorić, izvršni direktor Majnd grupe.

Institut Si, jedan je od svetskih centara za obrazovanje u oblasti održivog razvoja i zaštite životne sredine. U fokusu
partnera kragujevačkog Instituta za informacione tehnologije - multidisciplinarna istraživanja iz različitih oblasti. Koje su im tačke spajanja primenjive u praksi?

Ono što mi možemo njima da ponudimo to je baš što se tiče bezbednosti hrane pošto na našem Institutu, a i na Univerzitetu u Kragujevcu se puno toga radi u sferi antioksidanasa”, kaže prof. dr Zoran Marković, direktor Instituta za informacione tehnologije Kragujevac.

Razmena nou haua je neverovatno bitna, inovacije su neverovatno bitne, mi pratimo trendove kako u zemlji, tako u svetu”, ističe Jasmina Lok, izvršni direktor SEE Instituta u Dubaiju.

Prati ih i Univerzitet u Kragujevcu koji je okupio inovacionu zajednicu Šumadije i Zapadne Srbije oko zajedničkih projekata. Znanje, kreativnost i objavljeni radovi visoko su vrednovani u naučnim krugovima.

Prepoznat kao vodeći Univerzitet u regionu dakle Jugoistočne Evrope, gde nas je Tajms hajer edjukejšn lista, svrstala u tri najprestižnija Univerziteta”, kaže prof. dr Vladimir Senić, prorektor za inovacije i razvoj Univerziteta u Kragujevcu.

Omogućivanje da s jedne strane informaciono-komunikacione tehnologije uđu uopšte u sfere koje su uopšte od planetarnog značaja je vrlo bitno”, naglašava Vladimir Radovanović, Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija.

Rezultati koje Dubai postiže i primenjuje u istraživačkoj sferi doprinose napretku svake zemlje. Sve je više i domaćih kompanija koje spajaju znanje i poslovanje.

 

 

 

 

 

субота, 18. мај 2024.
13° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара