Читај ми!

Do kraja godine za Kikinđane voda iz nove fabrike

Iako ima primesa teških metala i organskih nečistoća, voda iz kikindske gradske mreže zvanično nije zabranjena za upotrebu u domaćinstvu. Ipak, građani već godinama kupuju vodu za piće i sa nesterpljenjem iščekuju završetak nove fabrike vode.

Izgradnja pogona za prečišćavanje pitke vode kapitalna je investicija u Kikindi vredna 11 miliona evra. Radovi su počeli pre dve godine i do sada je završeno 95% građevinskih, a do oktobra predstoje mašinski i elektro-radovi. Do priključenja na mrežu potom slede testiranja i tehnički prijem postrojenja, po planu do kraja ove godine.

"Jedna savremena fabrika za proizvodnju vode, sa savremenom tehnologijom, sa obučenim ljudima i sa ljudima koji su i do sada bili uključeni u problematiku vodosnabdevanja u Kikindi", kaže Čedo Gvero iz JP "Kikinda".

Sredstva za izgradnju fabrike vode u Kikindi obezbedila je republička, pokrajnska vlada i lokalna samouprava. Pogon za prečišćavanje pitke vode u Kikindi upošljavaće 21 radnika.

"Austrijska firma "Uniha", koja je nosilac tehnologije, predvidela je da se završna obrada radi tzv. reverznom osmozom, tehnologija je vrlo ozbiljna i ona omogućuje da se od morske dobije pijaća voda. Tako da mi ne sumnjamo da će naša voda biti u standardu, ali u tom periodu probnom je važno da optimizacija parametara fabrike vode bude najbolja moguća, odnosno da se matematika pokaže najisplativija i da ta voda ne bude preskupa," objašnjava Miroslav Kresoja, tehnolog.

Paralalelno sa radovima na izgradnji fabrike vode u Kikindi je postavljanjena i nova vodovodna gradska mreža koja čeka prečišćenu vodu.

"I magistralni vod i zamena vodovodnih cevi, ali i mini postrojenja za svako selo ide paralelno,” navodi Nikola Lukač, gradonačelnik Kikinde.

Projektom nove fabrike vode u Kikindi biće u prvoj fazi rešeno i pitanje vodosnabdevanja Mokrina, Nakova, Iđoša i Banatskog Velikog Sela.

четвртак, 02. мај 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво