Читај ми!

Mak iz Padine na tržištu Slovačke

Poslednjih godina mak se sve više uzgaja u Banatu i Bačkoj, jer mu ovde odgovara peskovito zemljište. U Padini kod Kovačice meštani uzgajaju mak na više od 100 hektara, a ima i onih kod kojih je to porodičan posao decenijama.

Mišo Hromčik je od dede nasledio ljubav prema maku i sa bratom Mirkom uzgaja ga na 36 hektara. Sve što proizvedu izvoze u Slovačku, a ove godine očekuju da će dobiti oko 36 tona maka, što je izuzetno dobar prinos. Cena se određuje na berzama i trenutno se mak plaća 2 evra po kilogramu što je na nivou višegodišnjeg proseka.

“Ovo je slovački mak i mi ga uzgajamo već 4-5 godina i sarađujemo sa Slovacima. Od njih uzimamo sortu i po njihovim standardima i pravilima uzgajamo da bi njima mogli da ga prodamo mak. Nemamo problem sa plasmanom, a cena je druga priča i ona zavisi od tržišta”, navodi Mišo Hromčik, uzgajivač maka iz Padine.

Jan Sojak mak proizvodi na manjim površinama i on ističe da je ova industrijska biljka isplativija, ali i riskantnija za uzgajanje, jer je osetljiva i zahteva dobro obrađeno zemljište. Kišovito proleće je pogodovalo razvoju biljke, ali previše padavina može doprineti i pojavi bolesti.

“Počeli smo slučajno, odnosno muka nas je naterala. Da bi smo promenili plodored, a imali smo problem sa kukuruzom i hebricidima, a najviše sa insektima, pa smo hteli da probamo novu kulturu i tako smo krenuli sa makom”, ističe Jan Sojak, uzgajivač maka iz Padine.

Berba maka počeće za mesec dana i u Padini imaju kombajne i svu neophodnu mehanizaciju za ovaj posao i odmah ga pakuju u džambo džakove i transportuju na inostrano tržište gde se koristi u prehrambenoj i farmaceutskoj industriji.

четвртак, 22. мај 2025.
14° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом