Читај ми!

Kako sačuvati staroplaninski Pokrevenik, izazov za studente arhitekture

Obnova objekata u javnoj svojini - je projekat koji realizuju meštani staroplaninskih sela u saradnji sa studentima Arhitektonskog fakulteta iz Beograda. Do sada - su obnovljeni objekti u dva staroplaninska sela, a ovih dana studenti borave u selu Pokrevenik.

Kada stignete nadomak sela Pokrevenik, imate utisak da ste prizor, koji se pruža pred vama, gledali u nekom filmu. Upravo, zbog specifične arhitekture, on je predmet istraživanja studenata Arhitektonskog fakulteta iz Beograda. Oni će pokušati da naprave projekat revitalizacije objekata u javnoj svojini.

“Položaj sela je sjajan. Arhitektura ima specijalno univerzalnu vrednost, pogotovu krovni pokrivači, ove kamene ploče. Svakako treba da se nastoji da se sačuva to kao jedna univerzalna celina”, kaže sudentkinja arhitekture Andrijana Jokić.

“Najvažnije je razumeti duh mesta, arhitektura to neminovno nosi. To je naordno graditeljstvo, tako da analizirajući sve te elemente i arhitektonske i one istorijske, izrodiće se sigurno neki idejni projekat”, objašnjava Teodora Jovanović, studentkinja arhitekture.

U Pokreveniku postoje četiri objekta u javnoj svojini.

“Cilj našeg dolaska je da napravimo trag o njihovom postojanju, da ih snimimo, da nacrtamo projekte postojećeg stanja, a onda u zavisnosti od toga šta smo shvatili da meštani žele, šta jesu njihovi problemi, šta jesu njihove inicijative, da damo neke predloge, rešenja, koja bi se naknadno mogla realizovati u saradnji njih, nas, a pre svega lokalnih samouprava”, naglašava .Danijela Milovanović Rodić, docent na Arhitektonskom fakultetu BU.

Malobrojni meštani Pokrevenika nadaju se da će obnovom nekog od objekata privući veći broj turista, koji za sada sporadično dolaze.

“U ovom trenutku nam nedostaje put, za koji smo rešili imovinsko-pravni odnos na celoj trasi. Nadamo se da ćemo dobiti kvalitetne projekte i da ćemo nekako uspeti da to sve i oživimo na neki način”, kaže Slavoljub Kostadinović, predsednik MZ Pokrevenik.

Pokrevenik je selo iznad Zavojskog jezera. Njih dvadesetak u selu, sami ne mogu mnogo. Ali, uz podršku mladih ljudi, poput studenata arhitekture, veruju da mogu da naprave još jednu turističku tačku na Staroj planini.

 

 

среда, 15. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара