Читај ми!

U kom šumadijskom selu je centar Srbije

Na osam kilometara zapadno od Kragujevca, u selu Drači, nalazi se geografski centar Srbije. To je potvrdio Republički geodetski zavod. Kako on izgleda, kako se došlo do zaključka da je baš ovo geografski centar i šta to znači za meštane Drače i okolnih sela?

Drača, selo na putu Kragujevac – Gornji Milanovac sa oko 800 meštana, osnovano je 1720, a pre desetak godina postalo je poznato kao geografski centar Srbije.

Međutim, nije oduvek bilo tako. Do 2011. i meštani sela Čumića, Vlakče, Jabučja mislili su da su oni u centru naše zemlje. Iako se zna da je ta tačka u ataru Drače, ali na granici sa naseljem Male Pčelice, polemika i dalje traje.

„Treba da se ima to neko pozitivno nadmetanje, gde je centar. Meni je draže što je kod mene, jer znam sigurno da je kod mene, ali njihova nada ko što kažu treba da bude”, kaže Dejan Pejović iz Drače, a Ivica Filipović iz naselja Male Pčelice ističe:

„Plac koji sam kupio pre sedam godina, stariji čovek iz Pčelica mi je rekao da je ovde centar Srbije. Ja bih lično voleo da bude moj šljivar centar Srbije i to je to.”

„Možda bi u Pčelicama voleli da je geografski centar kod njih, ali u Beogradu su rekli da je geografski centar kod nas u selu. Možda je i bolje što je kod nas u selu jer ima više znamenitosti”, kaže Nikola Savić iz Drača.

„Po meni, nebitno je kome pripada centar Srbije. Da li je u Malim Pčelicama ili Drači, važno je da se lepo slažemo sa njima”, smatra Aleksandar Arsić iz naselja Male Pčelice.

Slaže se i računica Republičkog geodetskog zavoda koja je egzaktno pokazala da je centar Drača.

„Geografski centar Srbije je izračunat na osnovu koordinata preko 39.800 tačaka kojima se definiše administrativna linija državne granice u okviru baze Registra prostornih jedinica”, navodi se u saopštenju Republičkog geodetskog zavoda.

A Dračani imaju svoju formulu, pa sporenjima nikad kraja. Zbog toga sada raspravljaju na čijoj je njivi baš ta središnja tačka.

„Trenutno je kod gospodina Zorana moga komšije centar Srbije. U njegovoj toj parceli, u njegovoj njivi se nalazi”, navodi Dejan Pejović iz Drače.

„Ja mislim da je na Miloša Ćurčića to je određeno već. Mislim da je tu centar i mislim da je to 100 posto da je tu”, navodi Aleksandar Vasiljević iz Drače.

Odgovor bi dao obelisk ili neko drugo obeležje – da ga, kao u mnogim zemljama sveta, ima.

Na pitanje zbog čega geografski centar Srbije nije obeležen, Bojan Pavlović, direktor Gradske turističke organizacije Kragujevac odgovara: „Pre svega zbog toga što se nalazi na parceli koja je u privatnom vlasništvu. Kada grad bude uspeo da reši imovinsko pitanje tog prostora mi ćemo naravno sa zadovoljstvom obeležiti geografski centar Srbije pre svega zbog toga što je to jedan turistički potencijal.”

Sumnjičavi su Dračani. Ne veruju da će, kao ni do sada, imati bilo kakve koristi od toga.

„Već desetak godina ništa nisu uradili po tom pitanju, da bi obeležili sam taj geografski centar. Mislim daj Bože, voleli bismo“, kaže Nikola Savić iz Drače.

„Ja mislim da bi to doprinelo da će da dođe dosta turista tu u selo da obilaze i manastir u Drači i to mesto gde je obeleženo i sve”, smatra Aleksandar Vasiljević.

„Na neki način sam ponosan na to. Znači bićemo poznati, bićemo poznati makar po nečemu, po jednoj stavci”, kaže Zoran Aksentijević iz Drače.

Pa su ponosni Dračani preduhitrili nadležne i fudbalskom stadionu u selu dali ime „Centar Srbije”.

I na kraju, gde je tačno ta tačka?

Na osnovu koordinata Republičkog geodetskog zavoda ta tačka se nalazi baš na ovom mestu. Pa ćemo simbolično, geografski centar države, obeležiti zastavom Srbije.

уторак, 30. април 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво