Читај ми!

Hoće li oznaka geografskog porekla za lužničku vurdu, doprineti povećanju stočnog fonda na jugu Srbije

Lužnička vurda, meki punomasni sir koji se proizvodi u babušničkom kraju, dobio je od Zavoda za intelektualnu svojinu, oznaku geografskog porekla. Zašita vurde trajala je dve godine, a u Babušnici očekuju da će to doneti povećanje stočnog fonda i proizvodnje.

Proizvodnjom vurde u gazdinstvu Nikolića u babušničkom selu Vava počeli su da se bave, jer je otkupna cena mleka bila izuzezno niska. Mini mlekaru opremili su zahvaljujući subvencijama Ministarstva poljoprivrede.

"Mleko je bilo jeftino i došli smo bili u situaciju da rasprodamo stoku ili da počnemo proizvodnju. Onda smo rizikovali, krenuli smo proizvodnju i sada živimo od toga“, kaže Anka Nikolić iz sela Vava.

Svakoga dana Nikolići na tradicionalan način proizvedu 50 do 100 kilograma vurde, a isporučuju je prodajnim objektima na jugoistoku Srbije.

"Vurda je tražen proizvod. Specifičan proizvod koji se proizvodi isključivo u ovom delu Srbije. Zaštita geografskog porekla mogla bi da nam donese da vurda ide i preko granica“, navodi Anka Nikolić. ,

Dvadesetak domaćinstava u babušničkom kraju živi od proizvodnje vurde, a u lokalnoj samoupravi procenjuju da će zaštita geografskog porekla doneti povećanje proizvodnje i kvaliteta.

"Apsolutno se garantuje kvalitet proizvoda, jer garantuje kontrolu kvaliteta i na taj način obezbeđuje i bezbednost hrane koja se nudi potrošačima“, kaže Milan Stanković, direktor TO Babušnica.

"Lokalna samouprava je izdvojila značajna sredstva ove godine da kroz program za poljoprivredu sva sredstva nameni za razvoj stočarstva, kako bi obezbedili što veći broj grla i mleko za proizvodnju vurde, samim tim i bolji plasman proizvoda na dalje tržište“, navodi Ivana Stojičić, predsednica opštine Babušnica.

Kulinari vurdu porede sa najboljim svežim sirevima na svetu. Zahvaljujući manifestaciji Vurdijada, Babušnicu i lužnički kraj posećuje sve više turista koji vole dobru hranu i netaknutu prirodu.

четвртак, 15. мај 2025.
14° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом