Most na Peku srušen, meštani Dušmanića do imanja obilaze 10 kilometara

U Dušmaniću, selu kod Golupca, srušen je drveni most preko reke Pek. Iako drvene konstrukcije, bio je od vitalnog značaja za meštane jer im je to bio najbliži put do oranieca. U vreme prolećnih radova to je posebno veliki problem, pa mnogi razmišljaju o odustajanju.

Drveni most preko Peka, star gotovo pedeset godina, srušio se nakon što je na njega zagazio kamion mešalica pun betona i izvrnuo se u reku. Prekid putnog pravca najveći je problem za meštane Dušmanića kod Golupca, jer je sa druge strane ostala polovina njihovog obradivog zemljišta i Rabrovo gde se snabdevaju osnovnim potrepštinama.

 

"Sa druge strane imam 5,6 hektara zemlje, imam lokal u Rabrovu. Problem je nafta, jedina i najbliža pumpa je u Rabrovu, mi nemamo gde da kupimo naftu. Od kuće do zemlje preko mosta imamo 1 kilometar, a sada 10-15 kilometara", kaže Radomir Radosavljević iz Dušmanića kod Golupca.

"Znači zakačim drljaču, pa obiđem 15 kilometara preko Klenja na Rabrovo pa odovud dođemo. Znači pet puta dok se istanjira, izdrljači, poseje, isprska, od toga nema ništa", smatra Zoran Milojević iz Dušmanića kod Golupca.

"Tražimo obnovu mosta, država da nam pomogne, opština mala, nemaju sredstva za sad. I to nam treba hitno", kaže Dušan Mirković iz Dušmanića.

 Inspekcija je prošle godine odobrila korišćenje mosta za vozila do 3 tone, ali je znak upozorenja nestao. Iako drven, meštani tvrde da je bio vrlo prometan. Koristili su ga ljudi iz okolnih sela ali i vernici koji dolaze u manastir Tumane.

"Navigacioni sistem pokazuje najkraći put kojim idu od Niša na Dušmanić, Zelenik i Manastir Tumane. Prođe preko 200 vozila na dan", navodi Milan Marković, predsednik MZ Dušmanić.

Da bi se napravio novi most, potrebno je 30 miliona dinara. U lokalnoj samoupravi ne znaju kada će imati novac u budžetu za njegovu izgradnju, jer kao i opština i budžet je mali.

"Opština će se potruditi da započne sa izgradnjom novog mosta, prvo će uraditi projektnu dokumentaciju, pa aplikaciju prema Ministarstvu. Molićemo negde ukoliko uspemo da dobijemo neki dinar da obnovim ovaj most", kaže Nebojša Mijović, predsednik opštine Golubac.

Nadaju se da će se možda i vlasnik preduzeća čiji vozač nije procenio da na brvno ne možeš kamionom, uključiti u njegovu obnovu. Međutim, on ne želi da daje izjave dok nadležni organi ne završe svoj deo posla.

 

уторак, 16. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво