U Toplici počela rezidba voća, radne snage nedovoljno

U ovo doba godine, za voćare - najvažnija je rezidba, koja zbog lepog vremena počinje već ovih dana.

Jugoslav Azdejković iz Đurevca nadomak Blaca pod šljivom ima dvadeset hektara. U voćarstvu ima dugogodišnje iskustvo, ali reč stručnjaka o rezidbi veoma ceni. Kakav će rod biti zavisi ne samo od odabira sadnica, već i od rezidbe, koja je važan posao za voćare na kraju zime.

 

"Posla imamo previše. a rezidba nije rano krenula. Rezidba je baš na vreme krenula da bi stigli da orežemo jer imamo dosta zasada. Sve je manje radne snage tako da smo na vreme krenuli, a i vreme nam ide na ruku, lepo je vreme nije mnogo hladno, nije toplo baš za rezidbu je dobro", kaže Jugoslav Azdejković, iz Đurevca."

"Kod mladih voćaka važno je formiranje, jer kako se formira tako će da napreduje i da dostigne dobar rod. A kod starih ako se reže oštrija rezidba biće bolji plod, ako se ostavi više grane biće sitniji rod i manjeg kvaliteta,", objašnjava Vukosav Tajić, iz Krive reke.

Voćarma ovo lepo vreme odgovara da bi završili poslove, ali se i pribojavaju da bi zbog visokih temperatura, vegetacija mogla da krene ranije nego obično. Zato kažu da je sada pravo vreme za zimsku rezidbu voća koju treba završiti dok biljke miruju.

„Svake godine bi trebalo, odnosno moralo da se obavi rezidba jer uklanjanje tih nekih grana koje ili smetaju ili su nerodne ili da kažem te vegegativne delove koji nemaju rodni pupoljak treba skloniti da ne bi jednostavno nosili hranu iz biljke", objašnjava Bojan Nikolić.

Stručnjaci kažu da je sada vreme i za zimsko prskanje voća, koje takođe treba obaviti pre kretanja vegetacije. Ističu da je i ovo važna mera za visok i kvalitetan rod i da rezidbu i prskanje treba obaviti u njaskorije vreme gde god je to moguće.

 

 

 

субота, 18. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара