Pejzaž zimski, putevi prohodni

Prethodne noći sneg je padao u višim delovima Zlatiborskog okruga, pa ga tako ima na kolovozu preko Tare i Debelog brega. Međutim, putevi prvog i drugog prioriteta su prohodni, a u Kosjerićkom kraju u višim delovima i putevi trećeg prioriteta posipaju se rizlom i solju, iako je obaveza putara samo da budu očićšeni.

U višim delovima Kosjerića pao je sneg, ali su izostale uobičajene padavine za ovo doba godine. Ipak dovoljno da pejzaž bude upotpunjen zimskim motivima. Putevi su prohodni, a putari dežuraju cele noći. Uprkos padavinama, nije bilo uobičajenog zimskog zaglavljivanja šlepera na Kaoni.

"Ove godine baš i nije bilo mnogo snega, ali se dešavalo da dođe do povremenih zabrana za kamione sa prikolicom i šlepere. Tako da bih hteo da pohvalim ove godine je bila baš izuzetna saradnja sa saobraćajnom policijom. Na svako naše reagovanje o zabrani, saobraćajna policija istog trenutka reagovala i onda smo učestvovali zajednički u rešavanju problema, kojih je manje ove godine naravno bilo", kaže Radojica Bolović, zimska služba „Puteva" Požega.

Snega praktično nema na putevima prvog i drugog prioriteta. U kosjerićkom kraju ga zato ima na putevima trećeg prioriteta, gde je i viši sneg.

"Tamo na kraju deonice Povlenska kosa se zove, tu smo malopre probili, bilo je preko trideset centimetara. Sad je prohodno, ovo je put trećeg prioriteta. U dogovoru sa nadzorima bacamo, podasipamo mešavinu rizle i soli. Čistimo", navodi Aleksandar Marjanović, vozač "Puteva" Požega.

Za žitelje krajeva koji su pod snegom jedino iznenađenje ove sezone jeste izostanak većih padavina. Iako je sneg nizak, ipak ume da oteža rad ambulatni na Vardi.

"Ove godine nije bilo strašno. Malo ima problema u jutarnjim satima dok se ne pročisti, to je najveći problem. Kad su teži pacijenti u pitanju, malo je teže stići do tih ljudi. I eto to je znači malo veći problem", kaže Nenad Glišić, vozač ambulante i v.d. predsednika MZ Varda.

Putari skreću pažnju da iako su putevi prohodni, moguća je pojava leda i poledice, pa da vozači prilagode vožnju uslovima na putu. A tokom padavina u planinama najbezbednije je voziti iza kamiona koji čisti sneg, jer nečije nestrpljenje u takvim uslovima najčešće dovede do zastoja saobraćaja.

петак, 26. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво