Читај ми!

Požarevac: Osuđenici se nadmetali u šahu

Kazneno-popravni zavod Zabela organizovao je deveti šahovski turnir za osuđenike iz zatvorenog odeljenja Zavoda. Jedan od najvećih u zemlji tog tipa sa najdužom tradicijom šahovske sekcije.

Za osuđena lica iz zatvorenog odeljenja kazneno-popravnog zavoda Zabela šah predstavlja veliko zadovoljstvo. I.M. kaže da se u njegovoj porodici uvek igrao šah, ali da je ovde unapredio svoje veštine. Na prošlogodišnjem Svetosavskom turniru bio je drugi, a sada se nada prvom mestu.

"Ima finih igrača, ima dobrih igrača, ali da budem neskroman, i mene smatraju za jakog konkurenta. Ja sam uvek takmičarski nastrojen", kaže I.M. osuđeno lice.

Za osuđenike sa naprednijim šahovskim znanjem, tokom godine obezbeđena su predavanja, literatura, igranje simultanih partija sa profesionalnim šahistima, a uskoro će biti i deo Braničevske lige.

"Preko novoformiranog sportskog udruženja KPZ 012 imaćemo priliku da naša osuđena lica učestvuju u profesionalnoj ligi Braničevskog okruga gde će svako osuđeno lice koje bude nastupalo dobiti svoj fide rejting zvaničan, pa će i po izlasku iz zatvora moći da se bavi šahom", Vladimir Petrović, savetnik u službi za tretman KPZ Zabela.

Deveti šahovski turnir u Zabeli okupio je 102 takmičara, a sve je podržao i Šahovski savez Srbije koji sa stručnjacima smatra da šah uveliko doprinosi resocijalizaciji.

"Da ne zaborave da je šah viteška i plemenita igra, šah igraju svi. Ne poznaje ni vere, ni nacije. Samo u šahu imate kada izgubite partiju kao pravi vitez, ustanete, pružite ruku protivniku i naravno razmišljate što pre da mu se revanširate", Andrija Jokić, generalni sekretar Šahovskog saveza Srbije.

Šah se igra i u ostalim ustanovama Uprave za izvršenje krivičnih sankcija.

Štićenici Vaspitno-popravnog doma u Kruševcu prošle godine osvojili su prvo mesto na onlajn Svetskom prvenstvu za lica lišena slobode, dok su osuđenice iz Ženskog zatvora u Požarevcu bile druge.

уторак, 30. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво