Kako smanjiti liste čekanja za operacije ?

Uvođenjem dopunskog rada u zdravstvenim ustanovama u Srbiji, država planira da smanji liste čekanja na operacije i preglede.

Koliko je tačno pacijenata na tim listama, znaće se krajem godine, kada Republički fond za zdravstveno osiguranje završi ažuriranje tih podataka.

Do pre dva meseca na listi čekanja za operaciju bio je i šezdesetpetogodišnji Milomir Stepanović.

"Operisao sam koleno. Uspešno je obavljeno. Čekao sam nekih četiri i po godine, uz to je bilo dve godine pod koronom kada nisu bile operacije", kaže Milomir Stepanović, iz Kragujevca.

Najduže se čeka na ortopedske zahvate. Samo u Univerzitetskom kliničkom centru u Kragujevcu na listi za veštačko koleno ili kuk je oko 1.300 pacijenata.

"Za protezu kuka to je za 5, 6, 7 meseci može da dođe na red. Što se kolena tiče tu je situacija malo drugačija i u principu za taj podatak odgovor bi bio pravi kad se liste ažuriraju", navodi prof. dr Aleksandar Matić, rukovodilac Klinke za ortopediju i traumatologiju UKC Kragujevac.

Korona - glavni krivac za povećanje lista čekanja u zdravstvenim ustanovama u Srbiji. Osim za ortopediju, čeka se i na kardiohirurgiju, operaciju katarakte i magnet.

"Mi imamo osam operacionih sala, koje rade pre podne i četiri koje rade po podne. Preko 40 do 50 operacija dnevno", kaže prof. dr Slobodan Milisavljević, v.d direktora UKC Kragujevac.

Lekova, ugradnog i potrošnog meterijala za operacije ima, tvrde u Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje. Sada je plan da se liste čekanja smanje dopunskim radom lekara.

"Radiće potpuno isto osoblje koje je do sada radilo, ali van svog radnog vremena. Biće dodatno plaćeni i to ne samo medicinsko, već i nemedicinsko osoblje", navodi prof. dr Sanja Radojević Škodrić, v.d. direktorka RFZO.

Početak primene ove strategije u Srbiji očekuje se sledeće godine.

среда, 29. новембар 2023.
0° C

Коментари

Novcanice
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Macka i maticnjak
Крећете на пут и водите љубимца - како могу да помогну валеријана и матичњак
Oči su najlepši 'prozori na svetu'....
Длаке из ока? И то је могуће!
Pa
Tестирање вакцине против рака дојке
Dlaka iz ugla oka
Длаке из ока? И то је могуће!