U šabačkim selima površine pod pšenicom veće do 15 posto u odnosu na prošlu godinu

Sunčanu i toplu jesen, poljoprivrednici koriste za radove u polju. Prema proceni Udruženja ''Žita Srbije'', površine pod pšenicom će biti veće do 15 posto u odnosu na prošlu godinu kada je zasejano 620.000. U šabačkim selima, setva će biti završena za nekoliko dana.

Traktori i sejalice, čuju se u gotovo svakom ataru. Setva je prema rečima poljoprivrednika u odnosu na prošlu godinu znatno skuplja, ali je rod te žitarice sigurniji u odnosu na druge kulture.

"Nekad je bilo 1,2 pšenice za kilogram semenske, sad je tri kilograma, 102 dinara, 98, gde 90, a pšenica ne znam koliko je bila, 33 dinara do 35-36 dinara. - Može li se zaraditi na pšenici? - Ne znam. To niko ne zna. Ja i osamdesete godine nisam znao koliko će biti na pšenici, ne znam ni ove godine", kaže Nikola Dragojević, poljoprivrednik iz Šapca.

Hektar pšenice šabački poljoprivrednici poseju za oko sat vremena. Miholjsko leto je ubrzalo radove, već je zasejano više od 70 posto planiranih površina.

Zbog velike letnje suše, ove jeseni mnogo šabački poljoprivrednici uvećavaju površine pod pšenice. Procena stručnjaka je da će u šabačkom kraju, ta žitarica biti zasejana na 15 posto više parcela nego prošle godine.

Kako bi uštedeli, mnogi poljoprivrednici koriste seme iz ambara, koje stručnjaci ne preporučuju.

"Ništa novo, nije savet, i ne preporučujemo iz milion razloga, ali kažem vam da ipak ako se drznu da odrade sa tavana, ipak poljoprivrednici obrate pažnju na to seme, odrade trijarisanje i zaprašivanje, tako da ipak uđe u zemlju spremna", preporučuje Darko Simić iz PSSS Šabac.

Uz veće cene reporomaterijala, ove jeseni u Šapcu je poskupelo i uslužno sejanje, sa pet na šest hiljada dinara po hektaru. Na parcelama zasejanim pre desetak dana, pšenica je već nikla.

уторак, 30. април 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво