Proizvođači bundeve iz Opova zadovoljni kvalitetom, ali ne i količinama zbog sušne godine

Porodica Gasenberger iz Opova, decenijama se bavi proizvodnjom bundeve. Trenutno završavaju branje i zadovoljni su rodom, ali su ih veća ulaganja primorala da podignu cenu.

Porodica Gasenberger iz Opova bavi se povrtarskom proizvodnjom, a njihove mušterije znaju da kod njih uvek mogu da pronađu kvalitetne bundeve. Gaje najviše sortu banatska bela bundeva, ali i tamburica. Ove godine rod je dobar, sa jednog hektara dobili su 20 tona, a najveći primerci idu do 40 kilograma.

"Ove godine smo pola bundeva zalivali, a pola nismo. Sa ovim koje jesmo smo prezadovoljni, sa ostalima ne baš, ali ne jurimo kvantitet, nego kvalitet", kaže Željko Gasenberger, poljoprivrednik.

Sušna godina i poskupljenja dovela su do toga da ulaganja budu veća.

"Hemija je donekle poskupela, nije alarmantno, a veštačko đubre sa 42 na 120 dinara za kilo. Na to se teško dođe do neke dobiti", navodi Steva Gasenberger, poljoprivrednik.

Posla ima puno, ali porodica ima sedmoro dece i oni donekle pomažu. Po potrebi se unajmljuju i radnici.

"Najteži je rad i tovarenje, a sve drugo je lakše. Ja i Željko posejemo sami, namestio sam mašinu, on pušta semenje i vozimo", objašnjava Steva Gasenberger, poljoprivrednik.

Polovinu roda prodaju na kvantaškoj pijaci u Beogradu, gde idu cele bundeve, ali mušterije najčešće traže na parče ili rendano.

"Imamo svoje kupce koji uzimaju od nas na veliko, i pekare. Mi njima to izrendamo, lepo spakujemo i to je čisto i pedantno, tako da kažem", navodi Željko Gasenberger.

Obrane bundeve se čuvaju u skladištu i mogu da stoje do februara, a nakon toga treba se pobrinuti da ih ne ošteti vlaga.

субота, 09. децембар 2023.
5° C

Коментари

Soraja
Шарлен од Монака – услови да се избегне развод
2ЈТ (за оне који нису са ДорЋола је ДВАЈТ
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Rocester Ny
Добротвор из Канаде
Deca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
Leskovac
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу