Francuski kulinar predstavio Leskovčanima začine iz celog sveta

Poznati svetski kulinar, kada su začini u pitanju, francuz Fransoa Lijota održao studentima i profesorima gastronomije kao i poslovnim ljudima iz Leskovca, predavanje i prezentaciju začina iz svih krajeva sveta. U Srbiji se koristi samo nekoliko vrsta začina iako se naša zemlja nalazi na raskrsnici puteva, pa će ova prezentacija mnogo značiti pre svega studentima gastronomije.

Bez dobrog začina nema dobrog jela. To najbolje znaju leskovački kulinari i gurmani koji papriku dodaju skoro svakom jelu, a i spremaju je kako vole da kažu na sto načina. U leskovačkom kraju kao uostalom i u celoj Srbiji osim paprike, bibera, eventualno origana drugi začini skoro da se i ne koriste. Zbog toga je prezentacija začina od Italije do Madakaskara najpoznatijeg svetskog kuvara iz ove oblasti Fransoe Lijote izazvala veliko interesovanje. Uz profesore i studente gastronomije, poslovni ljudi, vlasnici restorana.

 

"Najveći utisak mi je ostavio sušeni paradajz, prelepog je ukusa. Nešto nesvakidšnje kod nas", kaže Vladimir Tasić, iz Leskovca.

Jovana Mančić, iz Leskovca dodaje: "Meni soja sos palamari, najači utisak".

Profesor Lijota često boravi u Srbiji. Voli srpsku kuhinju, ali mu nije jasno zbog čega se kod nas koristi tako malo začina iako smo na raskrsnici puteva.

"Jela bi bila čini mi se mnogo bogatija i ukusnija da koristite začine koji su vam praktično na dohvat ruke. Vi koristite papriku biber neke industrijske začine za razliku od Turaka koji osim začine sa Balkana koriste i one sa Mediterana i Azije. Zbog toga ja svoj boravak u Srbiji i ovde u Leskovcu vidim kao neku vrstu misije, navodi prof. Fransoa Lijota. Na pitanje da li voli papriku, odgovara: "Ne bih rekao da je volim, koristim je, ja sam Francuz, a mi volimo umerenost".

Studenti gastronomije iz Leskovca prepoznatljivi su po brojnim priznanjima sa međunarodnih takmičenja. Otkrivanjem i kombinovanjem novih, specifičnih ukusa značajno će obogatiti svoje znanje.

"Tu je paleta začina koje je gospodin doneo koje će ostaviti studentima i zajedno sa njima raditi iste te prezentacije na vežbama od oktobra", ističe prof. Momčilo Conić sa Akademije "Južna Srbija".

Po začinima koji se koriste može se definisati kultura i poreklo jednog naroda. Srbi su navikli na jake ukuse. Možda je vreme da probamo i nešto novo, umerenije, ne odričući se naših nacionalnih specijaliteta.

понедељак, 09. јун 2025.
19° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом