Neprijatni mirisi sa farme smetaju žiteljima rumskog naselja

Našoj redakciji javili su meštani rumskog naselja Aerodrom, koji negoduju zbog gradnje farme u njihovom komšiluku. Tvrde da se u objektu koji je u blizini kuća svinje već gaje. Osim neprijatnog mirisa, kažu da su zabrinuti za svoje zdravlje.

Prozore na kući Hermina i Pavle Pejaković retko otvaraju, a zbog neprijatnog mirisa garderobu već dugo ne suše napolju. Pre dvadeset godina doselili su ovo naselje, a sada razmišljaju da iz njega odu.

"Sad smo došli u situaciju da je to sve obezvređeno, time što je ta farma došla na 20 metara od naše kuće. Uslovi za život su ovde postali nepodnošljivi, smrad, glodari. Muve, komarci'', kaže Pavle Pejaković iz Rume.

Pejakovići kažu da je sličnih problema bilo i sa prethodnim vlasnikom tog imanja, dolaskom novog, situacija se samo pogoršala. Navode i da je farma registrovana za tov više od 18.000 svinja.

"Godinu dana gradi farmu, i uporedo sa tim drži svinje. Svu tu osoku sipa iza ovih objekata. Znači, tamo je jezero osoke. 365 dana, po 10-15 cisterni. Neprijatan miris je užasan, ali ono što mene i od toga više brine su naše podzemne vode'', navodi Hermina Pejaković iz Rume.

Prema rečima meštana, gradnja farme na poljoprivrednom gazdinstvu počela je devedesetih godina. Građevinska i lokacijska dozvola dobijaju se na osnovu prostornog plana lokalne samouprave, koji definiše i udaljenost objekata za držanje životinja od kuća.

"Ja apsolutno više ne znam da li sam ja u pravu. Da l' moja legalizacija i to što ja plaćam porez, da li je i to legalno'', pita se Hermina Pejaković iz Rume, a Pavle dodaje: "Nadležnosti se preklapaju, niko nije siguran bukvalno šta je njegov posao, kome možemo da se obratimo, šta možemo da uradimo. Generalno se sve svelo na to da je krivac lokalna samouprava.''

"Naše komunalne službe nadležne inspekcije su izašle na teren. Oni su utvrdili činjenično stanje. Ali je sve dalje u nadležnosti državnih inspekcija, odnosno Ministarstva za poljoprivredu. Sve što je u našoj nadležnosti je urađeno", objašnjava Aleksandra Ćirić, predsednica Opštine Ruma.

Naselje Aerodrom udaljeno je oko pet kilometara od centra Rume. Postoji više od pola veka i u njemu živi trideset ljudi. O problemu koji imaju, pred kamerom mnogi nisu želeli da govore.

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво