Читај ми!

Za više beba u Trsteniku, veća pomoć opštine

Retke su opštine u Srbiji poput Trstenika, koje su proširile spisak parova za sufinansirarenje vantelesne oplodnje o trošku lokalne samouprave.

Odbornici lokalnog parlamenta izglasali su, ne samo da se podržavaju parovi gde žena ima do 48 godina starosti, već i brakovi gde problema sa sterilitetom ima i muškarac.

"Veoma je važno što je naša opština pokrenula priču zbog povećanja nataliteta, generalno naše opštine i generalno naše države", kaže Jovana Milovanović iz Trstenika.

"Prošle godine u opštini Trstenik bilo je 280 beba, ali podsetićemo vas da je bila pandemija. Nadamo se da će ove godine znatno biti veći broj beba i zbog samog projekta koji lokalna samouprava finansira odnosno pomaže lečenju žena sa sterilitetom", navodi doktorka Žaklina Ristić, direktorka Doma zdravlja Trstenik.

Dragica Gočanin Pejčić, koja radi pune dve decenije kao ginekolog u Trsteničkom domu zdravlja od 2012. svoj profesionalni rad posvetila je lečenju steriliteta.

"Mi smo proširili kriterijume koji se odnose na muškarce, zatim na one parove gde postoji niskovarijalna rezerva kod žena, kod onih parova kod kojih je dijagnostifikovan sekundarni sterilitet, što znači da već imaju jedno dete nastalo vantelesnom oplodnjom, a imaju jedan neuspeli pokušaj preko republičkog Fonda za zdravstveno osiguranje", objašnjava doktorka Dragica Gočanin Pejčić.

Marina Turk, predsednica opštine Trstenik objašnjava: "Ovom odlukom pokrili smo gotovo sve zdravstvene indikacije i omogućili svim parovima na teritoriji opštine Trstenik da se ostvare u ulozi roditelja, da iskoriste 300.000 dinara koje daje opština Trstenik. Imaju pravo da ovaj podsticaj koriste tri puta."

U opštini Trstenik očekuju da se javi veliki broj parova koji žele da dobiju potomstvo. Lokalna samouprava je, ove godine, za vantelesnu oplodnju izdvojila tri miliona dinara.

недеља, 03. март 2024.
8° C

Коментари

Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво