Još se otklanjaju posledice nevremena s početka nedelje

U Arilju je u vodi i blatu još uvek dobar deo od ukupno 500 kuća i 1200 drugih, pratećih objekata i stotine hektara poljoprivrednih kultura. Prioritet je da se ljudi vrate u svoje domove, ali im je neophodna pomoć i u čišćenju, transportu i skladištenju uništenog pokućstva. U domaćinstvima će tek posle videti pojedinačne štete, a svakom je svoja muka i šteta najveća.

Štete na poljoprivrednim kulturama biće vidljivije kad voda ode. U nekim malinjacima, od kojih najveći deo Ariljaca živi, izvesno je već na početku ove berbe da ni sledeće godine neće imati šta da se obere.

Što se puteva tiče, svakako će najveća šteta i najteža sanacija biti na putu ka Ivanjici, koji je reka presekla. U bajinobaštanskoj opštini uništeno je 6 kilometara asfaltnog puta i desetine makadamskih. Požega će procenu štete početi kada se voda povuče, u Kosjeriću će danas završiti popis uništenih stvari u oko 50 kuća, sledi procena veštaka i utvrđivanje odgovornih.

U selima podno Jastrepca u toku je sanacija infrastrukturne mreže i kuća, procena je da je načinjena šteta na tom području oko 55 miliona dinara. Osposobljavaju se lokalni putevi a sledi i dezinfekcija kuća.

U opštini Žagubica, gde je poplavljeno oko 30 kuća i preko 300 hektara poljoprivrednog zemljišta, reka Mlava se povlači, ali su zbog poplavljenog izvorišta vodom snabdevaju sa cisterni, formirana je i komisija za procenu štete.

U Kraljevu su najpre na teren izašli inženjeri,  prioritet je saniranje puteva i mostova.

U 36 knićkih sela u kojima su najviše stradali putevi i mostovi komisije za procenu štete su na terenu.

недеља, 16. јун 2024.
30° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије