U pripremi drugo izdanje "Grada bola", romana prvenca Metija Kamberija

Meti Kamberi, devetnaestogodišnji Rom iz Niša, objavio je autobiografski roman, u kome opisuje odrastanje bez roditeljskog staranja i život na ulici. Roman je objavljen početkom godine i već se priprema drugo izdanje.

Meti Kamberi u romanu Grad bola piše o odrastanju na niškim ulicama, gde je sa bratom bosonog tumarao i prosio. Teške dane siromaštva, pretočio je u roman koji je, kako kaže, za njega bio katarza.

"Ja sam video da mi kroz pisanje bude lakše i to mi je bio neki ventil", kaže Meti. "Drugo, hteo sam i da prikažem sliku o Romima, da mogu da budu napaćeni i da opet njihov trud urodi plodom."

Život mu se promenio kada je sa 12 godina smešten u Dom za nezbrinutu decu. Tu je naučio da čita i piše. Njegov svet postale su knjige.

"Meni su knjige promenile svest. Pročitao sam nešto o čemu nikad nisam čuo, poistovetio sam se sa junacima iz tih knjiga", naglašava Meti Kamberi. "To je ono što menja svet, knjige menjaju svest." 

Kaže i da mašta da se po  romanu snimi film. Završava srednju školu, a na jesen planira da upiše Filozofski fakultet. Želja mu je da postane vaspitač ili socijalni radnik jer će tako moći da pomogne deci koja nemaju nikoga i koju su napustili roditelji, jer je i sam to prošao sa bratom.

Meti je roman napisao po izlazku iz Doma, za 6 meseci. Danju je radio na gradilištima, svojim junacima i pisanju vraćao se noću.

 

петак, 08. децембар 2023.
1° C

Коментари

Soraja
Шарлен од Монака – услови да се избегне развод
2ЈТ (за оне који нису са ДорЋола је ДВАЈТ
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Rocester Ny
Добротвор из Канаде
Deca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
Leskovac
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу