U Nišu počinje proizvodnja testova na kovid 19

Drugi dan kako su ublažene mere, u Nišu većina frizerskih i kozmetičkih salona radi, teretane, pijace, a i ustanove kulture su otvorene, uz propisane mere zaštite. Posle „Čaira“, zatvorena je i druga privremena bolnica u tom gradu, Dom učenika. Pacijenti sa lakšim simtomima virusa korona smešteni su u Studentskom domu kod Medicinskog fakulteta i u Niškoj banji.

Testove za otkrivanje virusa „kovid 19" počeće da proizvodi niška firma Neomedika. Prvi u Srbiji, očekuju da za dve do tri nedelje proizvedu prve testove, po oko 1500 dnevno.

„Specifični mono test zatvorenog tipa, to je naša inovacija koju smo razvijali u prethodne četri godine. Generalno, kovid test je samo jedan na platformi koja se zove Naisa. Test će se raditi iz krvi, nije pisiar, nije molekularna metoda, ovaj test je kvantitativnog tipa i dokazuje nivo antitela u krvi", ističe Saša Tričković, direktor firme „Neomedika".


Po temperaturi letnji dan u Nišu. Na ulicama grada i dalje uglavnom redovi ispred banki i prodavnica, u samom centru više šetača uz poštovanje fizičke udaljenosti. To je, za epidemiologe, očekivana situacija, s obzirom na to da su ublažene mere i pojedini delatnici rade.

„Budimo objektivni, treba ljudima vazduha, treba im ovo lepo vreme, zašto da ne i parkovi i pored reke, da iskoriste da se prošetaju, ali neka se drže rastojanja, neka se drže onoga što je pravilo, što već treba da prihvatimo, to nas čeka i ubuduće. Neće ovo tako lako proći", kaže dr Branislav Tiodorović, epidemiolog.

Počela je da radi Narodna biblioteka, a tri dana ove sedmice otvoren je i Narodni muzej, od 10 do 14 časova besplatan ulaz za posetioce, obavezno je nositi masku i rukavice.

„Maksimalan broj posetilaca u jednom momentu može da bude četvoro, moraju da prate vodiča, njegova uputstva. On je tu da im ispriča priču o artefaktima koji se tu na stalnoj postaki nalaze, a i pored svakog postoji objašnjenje", podseća Željko Anđelković, kustos Narodnog muzeja u Nišu

Mogućnost da izađu iz svojih domova u vreme policijskog časa, penzioneri koriste. Od juče je taj termin duži za pola sata, a pešačka zona u Nišu u večernjim satima puna.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво