Stariji su većinsko stanovništvo

U planinskim selima u Pčinjskom okrugu uglavnom žive stari i bolesni ljudi. Pomažu im deca koja su zbog posla otišla u grad, a povremeno dobijaju i pomoć od lokalnih samouprava. Najteže im je zimi kada padne sneg pa su svi planinski putevi zavejani.

Žive sami ili sa supružnicima, Stojana Anđelković iz Donjinog sela kod Surdulice sa bolesnom sestrom provodi staračke dane. U grad odlazi samo kod lekara, za ostale potrebe očekuje pomoć od dece.

"Mi stari teško bez dečije pomoći, meni treba da dođe ćerka iz Surdulice da mi donese lekove, da mi donese hleb pošto sada ne mogu da mesim. Često i voda nestane, i leti je i tako i tako, a zima je katastrofa" kaže Stojana Anđelković, iz Donjinog sela kod Surdulice

Staroplaninskim selima u Pčinjskom okrugu najteže je zimi, tada teško izlaze iz svojih domaćinstava, a pomoć retko stiže do njih."

"Nikako zimi, prvo prevoz nema, drugo struja i ona nekada nestane, treće malo su stanovnici ovde. Šta možemo da očekujemo? Ako prođu neka kola ovde da ih zaustavimo će odemo u Surdulicu ili kod lekara, da kupi nešto, ili bilo šta da izede. Ako ne ima tu da si gladuje i da sedi" kaže Ivan Mladenović, iz Donjinog sela kod Surdulice.

Retki su mlađi koji su ostali na selu da brinu o domaćinstvu i starim roditeljima. Većina je otišla u grad.

"Mladi po svet koj nastane ajt. Nema niko da brine o starima ovde? Pa nema, retki slučaj koj da brine", kaže Dobrinka Đorđević, iz Mačkatice kod Surdulice

"Ja sam tu radio u selu sticajem okolnosti nekih dvadesetpet godina, tu ostvarujemo prihode i to je to" ističe Dragan Đorđević iz Mačkatice kod Surdulice.

Starima pomažu država i lokalne samouprave.

"Kroz fondove, Fond za zdravstvenu zaštitu, Fond za retke bolesti, kroz Udruženje građana i angažovanje geronto domaćica, zahvaljujući angažovanju zdravstvenih ustanova na teritoriji opštine Surdulica, službe kućnog lečenja, mi smo u stalnom kontaktu sa starim ljudima" naglašava dr Aleksandra Popović, predsedica Opštine Surdulica.

"Takva osoba jeste naravno briga društvene zajednce ali je i briga porodice, komšije, briga je jedinice lokalne samouprave, briga je zdravstvenog sistema i kada se svi udružimo i damo doprinos za njih, onda će svako malo komfora promeniti i suziti da bi takvoj osobi bilo bolje", istakla je dr Slavica Đukić Dejanović, ministarka zadužena za demografiju i populacionu politiku.

U Pčinjskom okrugu jedini Dom za stare je u Surdulici čiji su kapaciteti stalno popunjeni. U Vranju radi Prihvatna stanica koja tokom zime, zbrinjava stare ljude iz udaljenih planinskih sela.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво