Niš: Eksproprijacija i raseljavanje zbog izgradnje železničke obilaznice

Železnička obilaznica oko Niša, duga 22 kilometra, deo je projekta elektrifikacije pruge Niš - Dimitrovgrad. Radovi, koji će koštati 268,3 miliona evra, najvećim delom se finansiraju iz kredita Evropske investicione banke. Grad Niš privodi kraju eksproprijaciju zemljišta, na redu su objekti i raseljavanje dvadeset porodica.

Jedan od 53 objekta na trasi obilaznice je nadvožnjak koji ne vodi nikuda, ali će se rušiti i zgrada MIN holdinga u stečaju u kojoj živi 11 porodica - šest u otkupljenim stanovima dok pet porodica ima samo stanarsko pravo.

Jedna od njih je četvoročlana porodica Plavšić. Da bi stekli pravo na otkup moraju da isplate kirije koje prethodnih godina nisu plaćali.

Pravičan postupak raseljavanja uslov je Evropske investicione banke, posebno se prati ovaj slučaj nerešenog vlasništva.

Od 1.743 parcele na trasi za još petnaestak treba da se završi postupak eksproprijacije. Do sada je iz republičkog budžeta isplaćeno 850 miliona dinara. U isto vreme, Železnica završava tehničku dokumentaciju.

Aktivnosti se odvijaju prema planu, tako da su 20. avgusta dobijeni lokacijski uslovi za građevinske i elektrotehničke radove od Sićeva do Dimitrovgada - što je uslov za završetak tehničke dokumentacije.

Čuvena Paliluska rampa jedno je od 19 ukrštanja puta i pruge u Nišu ali i simbol želje Nišlija da se pruga izmesti iz grada.

Radovi će početi posle sprovođenja međunarodnog tendera. Najosteljiviji deo eksproprijacije - iseljenje porodica iz objekata koji će se rušiti - biće završen do kraja godine.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво