Sajam seoskog turizma u Rudnu

Planinsko selo Rudno na obroncima Golije domaćin je 3. sajma seoskog turizma, na kome se okupilo oko stotinu predstavnika lokalnih samouprava iz cele zemlje. Sajam je prilika da turističke organizacije promovišu potencijale svojih krajeva, ali i da domaćini ukažu šta je neophodno za dalji razvoj seoskog turizma.

U srcu Rezervata biosfere Golija-Studenica poljoprivredni savetodavci, predstavnici turističkih organizacija i domaćini okupili su se da promovišu svoja sela, znamenitosti i gastronomiju.

Zorica Jovanović, vlasnica seoskog domaćinstva, kaže da u Rogljevu kod Negotina imaju pivnice:

"Tamo su kameni vinski podrumi još iz 19. veka. Mi smo neke podrume preuredili da možemo da primimo goste za degustacije, za ručkove."

Kikinda je predstavila odlične sireve iz Mokrina, iz Ruskog Sela, ističe Jasmina Milankov, iz Kancelarije za turizam Kikinde, donela je proizvode od bundeve, ulja, likere.

Potencijale grada domaćina, koji treću godinu za redom organizuje Sajam seoskog turizma, predstavila su gazdinstva iz Rudna i Lopatnice.

Ana Mirosavljević, direktorka Turističke organizacije Kraljevo, kaže da imaju više od stotinu registrovanih seoskih domaćinstava:

"Samo ovde na Rudnu imamo 72 registrovana domaćinstva."

Domaćini kažu da u eri interneta nije teško doći do gostiju. Znače im podsticaji koji dobijaju od lokalne samouprave, ali bi im stabilnije snabdevanje strujom i sređivanje puta do Studenice značilo i više.

"Misim da bi tada bila zaokružena priča da bude negde između ta dva srednjovekovna manastira, Studenice i manastira Gradac, da ljudi koji dolaze u manastire budu i naši gosti", smatra Dragan Milošević, vlasnik seoskog turističkog domaćinstva na Rudnu.

Uz kvalitetniju infrastukturu, ali i bolju komunalnu uređenost, dostupnost interneta i raznovrsnije zabavne sadržaje sela bi bila privlačnija turistima. Srbija bi, kažu stručnjaci, značila i iskustva država u kojima se građani uspešno bave seoskim turizmom.

"Slovenija onim gazdinstvima koja prodaju svoje proizvode na kućnom pragu kao turistički proizvod, ne naplaćuju nijedan jedini dinar PDV-a", navodi prof. Drago Cvijanović, sa Fakulteta za turizam i hotelijerstvo u Vrnjačkoj Banji. "A kada je u pitanju kupovina sa strane, onda podižu taj PDV i na kraju ako kupuju iz druge države, onda ide to mnogo značajnije."

Država će, posle tri godine, ponovo davati do 65 odsto novca za investicije u seoska domaćinstva koja se bave turizmom. Za to je namenila 110 miliona dinara, a konkurs se očekuje u narednih desetak dana.

"Ulazimo ove godine u akreditaciju mere M7 u IPARD-u, koja se bavi ruralnim turizmom, tako da se nadamo da ćemo ove godine tu meru akreditovati i u idućoj godini raspisati javne pozive", najavio je Aleksandar Bogićević, pomoćnik ministra poljoprivrede.

Ove godine oko 400 građana koji su koristili vaučere za odmor u Srbiji, odabralo je da se odmori u jednom od 48 seoskih domaćinstava koja učestvuju u programu Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво