Ruma nagrađena za javnost u radu lokalne samouprave

U konkurenciji 13 gradova i opština koje su se prijavile na konkurs resornog Ministarstva, Opština Ruma dobitnik je prve nagrade za transparentnost i učešće javnosti u radu lokalne samouprave. Presudan za nagradu bio je projekat „Participativno budžetiranje”, u okviru kojeg, zajedno sa građanima, lokalna vlast projektuje budućnost lokalne zajednice.

Pešačko-biciklistička staza koja povezuje Žarkovac i Putince, jedan je od ukupno 19 projekta koji su za četiri godine programa participativnog budžetirnja u Rumi realizovani po izboru građana. Meštani kažu da im je staza korisna za sve generacije, ne samo zbog bezbednosti, već i zbog rekreacije.

 

„Pre smo po onim ulicama, bežali od auta, da nas ne udare, sad polako ovuda i puno nam znači”, kaže Dragan Pavlović iz Putinaca.

U Platičevu, selu sa četiri fabrike, stotinak preduzetnika i brojnim ugostiteljskim objektima, građani su se na glasanju izjasnili da novac ulože u uređenje centra sela.

„Uradili smo 1.200 kvadrata behatona i 400 dužnih metara ivičnjaka. Sada selo izgleda mnogo lepše i planiramo još da ga ulepšamo - da asfaltiramo centar”, kaže Jovan Savatić, predsednik Saveta MZ Platičevo.

U okviru projekta, nisu izostale ni potrebe najmlađih. U Nikincima, urađeno je igralište za decu, a osnovna škola, gde je nastava organizovana u skučenom prostoru stare zgrade, sada ima i učionicu na otvorenom.

„Deca sama po sebi više vole nastavu u prirodi, i to je neka priča koja donosi stimulans i jača motiv za kvalitetniji rad”, navodi Mirjana Jankelić, direktorka OŠ „Branko Radičević” u Nikincima.

Projektom „Participativno budžetiranje” u Rumi obuhvaćene su i gradske i seoske mesne zajednice. Do sada je investirano oko 60 miliona dinara, a građani na izborima, u okviru kojih postoji i mobilna glasačka kutija, mogu i elektronski da glasaju.

„Po samom odzivu kada se prve godine uključilo 500 građana, pa do kreiranja odluke o Budžetu za 2019. kada se priključilo više od 3.000 ljudi, govori koliko je interesovanje kod tih ljudi”, kaže Slađan Mančić, predsednik opštine Ruma. „Rekao bih da ljudi vole da učestvuju i onda gradimo uzajamno poverenje.”

Opština Ruma dobitnik je i nagrade za brzo izdavanje dozvola kao i priznanja „Opština po meri investitora”. U poslednjih nekoliko godina, ovde je uloženo 200 miliona evra, a broj nezaposlenih smanjen je za gotovo polovinu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 24. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи