Zimska patrola do pirotskih sela

Članovi radio kluba Pirot u saradnji sa Štabom za vanredne situacije i Crvenim krstom formirali su takozvane „Zimske patrole" čiji je cilj da pomognu meštanima najudaljenijih sela. Patrola je obišla meštane staroplaninskih sela Zaskovci i Topli Do, a sa njima je bila i naša ekipa.

Teško je prohodan put do Zaskovaca i Toplog Dola, udaljenijih staroplaninskih sela. Putari su uspeli da probiju smetove, ali na putu je puno snega i leda.

U Zaskovcima zimuje svega dvadesetak vremešnih meštana. Kažu da se put slabo održava, da je snabdevanje otežano i žale se na signal mobilne telefonije.

„Mahom su ostali sve stari ljudi, po jedan ili dva, a najviše tri u domaćinstvu. Mladi su otišli. Mobilne telefone smo imali, ali to je ugašeno,” kaže Dobrivoje Colić iz sela Zaskovci, a njegova komšinica Tugomirka Mladenović se žali: „Nemamo doktora, on dolazi u Topli Do, a ovde ne dolazi.”

U susednom selu Topli Do zatičemo meštane kako pokušavaju da očiste sneg do svojih kuća i pomoćnih objekata. Od tridesetak stanovnika polovina su socijalno ugroženi.

„Sa sinom živim i on mi pomaže. Sin ne radi nigde, a živimo od moje penzije,” kaže Vera Mijić iz sela Topli Do.

„Po ovakvom vremenu jako je teško oni nabave osnovne životne namirnice, tako da smo im podelili pakete hrane. oko 20 paketa smo podelili u ova dva sela,” navodi Kristina Vasilev iz Crevenog krsta u Pirotu.

Radio klub Pirot svake zime organizuje patrole do najudaljenijih sela. U saradnji sa Štabom za vanredne situacije i Crvenim krstom dele pomoć i proveravaju prohodnost puteva. Kada zataji moderna tehnika za radio vezu nema zime.

„Mi smo u radio vezi sa kolegama iz drugih gradova Srbije, čak i iz susedne Bugarske. Problem je svuda, jer su na snaži narandžasti i žuti alarm. Ovde kod nas nije toliko opasno,” kaže Bojan Božić, predsednik Radio kluba „Pirot”.

Zimske patrole će ovih dana stići do svih najudaljenijih domaćinstava na teritoriji Pirota. Radio amateri opremljeni su i obučeni da pomognu i u najekstremnijim uslovima.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво