Podsticaj zadrugarstvu u leskovačkom kraju

Četiri zadruge u leskovačkom kraju, od kojih su dve nedavno osnovane, dobile su od države 36,5 miliona dinara bespovratnih sredstava za unapređenje proizvodnje. Zemljoradnička zadruga „Petrović” jedina je na teritoriji Leskovca koju su osnovali stočari.

Od njive do trpeze - zaokružili su stočarsku porizvodnju bez dinara kredita. Pre 17 godina desetoro rođaka udružilo je znanje i kapital i osnovalo zadrugu „Petrović” u Gornjem Krajincu kod Leskovca.

Tove junad, čuvaju krave, otkupljuju i prerađuju mleko. Petnaest miliona dinara, koliko su dobili od države, iskoristiće za povećanje proizvodnje.

„Kupiću traktor koji nam treba za hranu za 40 junica koje treba da dobijem”, ističe Zoran Petrović, direktor ZZ „Petrović” u Gornjem Krajincu. „Treba da ih uvezemo. I videćemo dalje, to ćemo podeliti zadrugarima.”

Trenutno dnevno otkupe i prerade hiljadu litara mleka. Nadaju se da će brzo stići do punog kapaciteta od pet tona.

Nebojša Mijalković je u Zadruzi od osnivanja mlekare, i kaže da je zadovoljan.

Pomoć države je velika, naglašava zadrugar Ivan Stojanović: „Da pokušamo da se izborimo.Što veća količina mleka, veći broj radnika.”

Zadruga „Petrović” ima tridesetak kooperanata iz sedam sela kraj Južne Morave.

„Zadovoljan sam što se saradnje tiče”, kaže Predrag Petrović, stočar iz Gornjeg Krajinca. „Da nije ovde ja ne znam gde bismo nosili mleko.”

Udružuju se i voćari. U leskovačkom kraju voće se gaji na oko 9.000 hektara. Najzastupljenija je šljiva. Poslednjih nekoliko godina niču i malinjaci. Voćarstvo ima perspektivu kažu mladi proizvođači koji su nedavno osnovali zadruge.

„Čuvaćemo, skladištićemo našu robu i čekati najbolju cenu”, kaže Milena Mitić, direktorka ZZ „Gradac voće” u Gradašnici. „Cilj naše zadruge je da zadržimo mlade na selu.”

U razvoj zadrugarstva Vlada Srbije u ovoj godini ulaže četiri puta više novca nego lane. Ne malu pomoć poljoprivrednici dobijaju i od grada.

Grad Leskovac je, prema rečima gradonačelnika Gorana Cvetanovića, do sada uložio 140 miliona dinara:

„Preko 4.000 poljoprivrednih proizvođača je dobilo subvencije da razviju poljoprivredu.”

Zahvaljujući subvencijama države polako se povećava broj zadruga u Leskovcu. Menja se i svest proizvođača da jedino savremenom proizvodnjom i udruživanjem mogu da se izbore na tržištu i računaju zaradu. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво