Paraglajding u Divcima

Aero-klub Valjevo, osnovan 1933. godine, na sportskom aerodromu u Divcima neguje nekoliko disciplina: motorno letenje, padobranstvo, jedriličarstvo i modelarstvo, a odnedavno i paraglajding.

Pogodna mesta za poletanje praglajdera nadomak Valjeva ljubitelji letenja ističu kao prednost za razvoj najmlađeg vazduhoplovnog sporta. U Aeroklubu Valjevo ova disciplina je u povoju.

Zeid Enetah iz Aero-kluba Valjevo kaže da postoji jedna grupa od njih šest paraglajderista-pilota koji se time aktivno bave: "Letimo kad god nam vreme to dozvoljava i, prosto onako nekako, spontano smo se okupili i sve nas veže ljubav prema letenju."

Sportski aerodrom u Divcima ima dobre uslove za motorno letenje, padobranstvo, jedriličarstvo i modelarstvo. A Aeroklub Valjevo namerava da razvija i paraglajding i organizuje obuku uz podršku iskustnih kolega iz Beograda.

"Ima puno licenciranih tandem-pilota, piloti paraglajdera koji su ovlašćeni i mogu da lete sa putnicima. Znači, ako ništa ne znate o letenju, samo da se zatrčite niz brdo, možete da uživate u čarima ovog sporta", kaže Zoran Petrović, instruktor paraglajdinga.

Veterani, koji su decenijama iskustvo prenosili mlađim kolegama u Aeroklubu Valjevo, naglašavaju da je negovanje podmlatka u atraktivnim disciplinama bitno za budućnost vazduhoplovstva.

Miroslav Isaković, pilot u penziji kaže: „Nama kadar fali, mladi ljudi, i nama je osnovno da se u aeroklubovima obnovi delatnost, od modelarstva i jedriličarstva i dalje. Jer iz te baze stičemo kadrove, ne samo pilote, nego inženjera, tehničara, meteorologa, ali oni su vazduhoplovci, a to drži avijaciju, a avijacija traži entuzijazam."

Na promovisanju paraglajdinga u Divcima učestvovali su paraglajderisti iz nekoliko srpskih klubova. Način da se vinu u visine bilo je specijalno vitlo. Zainteresovana publika družeći se sa iskusnim letačima saznala je da su njihove takmičarske discipline: prelet, akrobacije i precizno sletanje.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво