Župske poljane - blago koje nestaje?

Negotinska krajina ima svoje pivnice, a Župa poljane, sezonska naselja u srcu vinograda u kojima su nekada živeli ljudi, a stanovalo vino. U srednjem veku bilo ih je sedamdesetak, danas samo dvadeset četiri, a samo je jedna pod zaštitom države.

Pitome župske brežuljke okružene snežnim vrhovima Kopaonika, Željina i Goča jesen oboji najlepšim bojama. Među bujnim čokotima sa kojih su tek obrani najslađi plodovi - tragovi nekadašnjeg života.

Poljane - Crvena jabuka, Kruševica, Pokrp, Drenča, Raklja - naselja u kojima su meštani planinskih sela boravili u vreme kada se vinograd kopao, loza rezala ili prskala, slavila berba i pravilo vino.

"Svaka poljanska kuća obavezno je imala podrum, što je bila osnova te kuće, a ko je bio imućnijeg stanja on je pravio i smeštaj, siromašniji su spavali sa stokom", objašnjava Ivan Brborić - direktor Zavičajnog muzeja Župe. "Naselja su bila zbijenog tipa. To su bila divna naselja srpske arhitekture."

Tokom zime u poljanama su ostajale pune bačve i čuvari podruma.

"Mogao je samo da se čuje fazan ili zec, niko više, ptice", priča Bratislav Rakićević iz Velje Glave, "a vino voli i hoće mirnoću da bi bilo stabilno. Podrumi su rađeni - starinska gradnja. Pola metra zid. Leti, zimi ne menja se temperature uopšte."

Savremeniji način života, učinio je svoje. Potreba za boravkom u sezonskim naseljima je prestala. Ona koja nisu urbanizovana, nestaju. Lukarevina koja je pod zaštitom države poslednji put je rekonstruisana pre tri decenije.

Ako krov propadne kuća će nestati, upozorava Rakićević:

"Ali pošto je pod zaštitom države, država ne da da tu menjamo ništa, mora sve da bude kao što je bilo nekada. Pošto je na našoj kući ćeramida teško je da se nabavi i mi ne znamo šta da radimo dalje."

"Čine se poslednji trzaji da se spasi što se spasiti može", kaže Ivan Brborić. "Imaćemo jednu veliku izložbu u najvećim srpskim muzejima Župske poljane, blago koje nestaje da uputimo apel svim nadležnim institucijama da bar nešto od ovih poljana što još postoji bude sačuvano."

A ostalo je zaista još veoma malo - samo tragovi neprocenjive kulturne baštine župskog kraja koji polako nestaju.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво