Dobra godina za voćare

Dok se ratari u južnom Banatu još preračunavaju koliku im je štetu nanela suša, voćari kažu da će imati izuzetno dobar rod jabuka i bresaka, jer je manje padavina pogodovalo boljem kvalitetu plodova.

U voćnjaku "Instituta Tamiš" na dva hektara rodilo je oko 70 tona jabuka i 26 tona breskvi-nektarina. Pojedine grane su se savile pod krupnim plodom voća i ovde kažu da to nije slučajno, jer imaju zaštitnu mrežu od grada, koje štiti i od sunca i sistem za navodnjavanje kap po kap.

Jedini problem su imali krajem aprila zbog mraza, ali voće nije pretrpelo štetu i bilo ga je lakše zaštititi.

"Takođe imaćemo kvalitetan rod sorte "zlatni delišes" koja je i najzastupljenija u voćnjacima, a koja je sklona pojavi rđaste prevlake zbog koje automatski plod stavlja van klase, a za to pogoduju dani sa visokom vlažnošću", kaže Vladimir Čolović, master-inženjer poljoprivrede u "Instititu-Tamiš"-Pančevo.

Sušna godina doprinela je boljem rodu, jer kiša nije spirala tučak prlikom cvetanja i polen se duže zadržao što je doprinelo boljoj oplodnji.

"Naravno pčele koje su najbitniji polenatori u takvim uslovima ne izleću i manje lete i prethodnih godina bila je slabija oplodnja zbog kiše, a ove mogu da kažem da imamo bolji rod i po prinosu i kvalitetu", kaže Vladimir Čolović, master-inženjer poljoprivrede u "Instititu-Tamiš"-Pančevo.

Većem rodu raduju se i berači voća koji mogu da zarade dobre dnevnice.

"Zaradi se solidno,dve hiljade dnevno nije malo, jer u septembru imamo većih troškova zbog škole, zimnice", kaže Miljana Pekić iz Smedereva.

"Meni nije težak posao berač i zadovoljna sam dnevnicom", kaže Maja Velimirović iz Smedereva.

Cena jabuka na pijaci i prodavnicama je još uvek visoka i za kilogram treba izdvojiti oko 100 dinara, a u voćnjacima na veliko prva klasa se može kupiti i za 45 dinara i to voće se najviše i izvozi.

rts.pancevo@rts.rs
+381 13 342 555

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво