Izložba posvećena životu i radu Nikole Tesle

Povodom 16 decenija od rođenja Nikole Tesle, učenici i profesori šabačke Škole primenjenih umetnosti su godinu dana istraživali i pripremali izložbu "Luča" posvećenu njegovom životu i radu. Njihova umetnička rešenja, prikazala su Teslu, ne samo kao naučnika, već i ljubitelja poezije, filozofije i ptica.

Na časovima praktične nastave, Marija Spasojević, gravuru na staklu, radila je  dva meseca. Teslina svestranost bila je njena inspiracija.

"Nikola Tesla mi nije bio samo inspiracija po njegovim izumima i radovima, nego mi je bio inspiracija, on kao ličnost koji je puno doprineo svetu", kaže Marija Spasojević, učenica.

Tesla je pisao i voleo poeziju a sa stihovima Jovana Jovanovića Zmaja, družio se i u Americi.

"Zmaj je njemu u čast napisao katren, Tesla je bio jako dirnut i rekao je da je u Americi, kada mu je bilo najteže, on se prisećao svoje domovine, baš kroz Zmajevu poeziju i tada je obećao da će Zmajevu poeziju prevesti na engleski jezik što je kasnije i uradio", kaže Đorđe Mijailović, učenik.

Originalna haljina od belog papira, podseća na golubove koje je Tesla voleo i hranio, a nakit na njegove pronalaske.

"Iako su radovi konkretni, oni ipak traže pažnju posmatrača da traže određene uglove iz kojih će ih posmatrati, da ih dodiruju, da osete teksture i različite likovne vrednosti", kaže Dragana Mališić Marković, profesor.

Različitim materijalima i tehnikama, od kaligrafskog teksta, slika, do reljefa i instalacija, učenici svih obrazovnih profila Škole primenjenih umetnosti, prikazali su snažnu vezu izmedju mašte i talenta, nauke i umetnosti.

"Tesla je značajan ne samo u naučnom i tehnološkom svetu, nego posmatrano kroz širi, kulturološki i društveni aspekt, on je beskrajno inspirativan za sve umetnike sveta, pa tako i za naše učenike", kaže Nevenka Đokić, direktorka Škole primenjenih umetnosti.

Najuspešniji čovek u životu je onaj koji ostvaruje najveću sreću kad može da kaže, završavajući svoj dnevni posao, da je učinio najbolje što je mogao za svog bližnjeg" - govorio je  Nikola Tesla.

Snagom talenta i senzibiliteta, deo njegovih misli i inovacija, kao primer i poruku budućim učenicima škole, Šapčani su  preneli na platno i papir i isklesali  u kamenu.

rts.sabac@rts.rs
+381 15 353 269

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво