четвртак, 28.04.2016, 12:25 -> 15:42
Tajna dobrog kačkavalja - u gori, vodi i ispaši
Staroplaninska sela nadaleko su bila poznata po kačkavalju. Tradiciju proizvodnje tog specijaliteta još neguju neke mlekare u Dimitrovgradu.
Staroplaninski kačkavalj do početka Drugog Svetskog rata bio je obavezni deo menija mnogih evropskih dvorova. Pravljen je od maja do avgusta od ovčijeg i kozjeg mleka, nakon čega je soljen i puštan - uz svakodnevno okretanje - da "odleži" najmanje pola godine. Tek tada je mogao na trpezu.
I danas neke mlekare u Dimitrovgradu potpuno rušno prave kačkavalj.
Tajna pravljenja kačkavalja je, kažu ovde- u gori, vodi i ispaši. Godišnje odavde se, preko Pirota i luke u Solunu, za Njujork izvozilo oko 50 vagona kačkavalja.
Danas kačkavalj prodaju u gotovo svim gradoviam Srbije, a kupuju ga i bugarski turisti koji ovde svrate.
Упутство
Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.
Број коментара 0
Пошаљи коментар