Samo prava samsa je vranjski specijalitet

U Vranju se tradicionalno, još od perioda kada je bilo pod Turcima, priprema samsa - prazna pita, prelivena kiselim mlekom i belim lukom. Danas domaće polako zamenjuju gotove kore, a retke su mlade domaćice koje je same mese.

Sa deset godina je naučila da mesi, a samsu priprema od svoje 15. godine, po receptu bake i majke. Vranjanka Marija Jovanović, jedna je od retkih koja sama razvlači kore.

Samsa se sprema od brašna, soli i mlake vode, i preliva se kiselim mlekom i belim lukom. To je prazna pita, bez nadeva, objašnjava Marija:

"Meni je baka pričala da u Vranju i okolnim selima nije svaka domaćica imala sir i jaja, nego ono što se našlo u kući. Obično je to mleko i brašno i neka domaćica se dosetila ubacila beli luk i to samsi daje veoma specifičan ukus."

Reč samsa potiče od persijske reči samosa - trouglasto punjeno testo. Reč je persijska, a brend domaći. Prema rečima Izabele Savić, iz Turističke orgaizacije Vranje, samsa je predstavljana na sajmovima turizma, na sajmu hrane i pića u Beogradu, na mnogim  izložbama hrane.

Vranjanke samsom dočekuju goste, a ko je proba traži je ponovo.

"Svi naši saradnici koji su bili u pozorištu, reditelji, scenografi, kostimografi, glumci na neki način bili su upoznati sa samsom, probali su samsu koju sam ja pravila", rekla nam je glumica Radmila Kocevska.

Prava domaća samsa traži mnogo vremena za pripremu, a to nedostaje svima. Zato je izmišljena i instant samsa od gotovih kora. Ona se od prave razlikuje po tome što štedi vreme, ali je mnoge domaćice ne priznaju za vranjski specijalitet.

rts.vranje@rts.rs

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 02. август 2025.
25° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом