четвртак, 07.01.2016, 15:34 -> 15:37
Samo prava samsa je vranjski specijalitet
U Vranju se tradicionalno, još od perioda kada je bilo pod Turcima, priprema samsa - prazna pita, prelivena kiselim mlekom i belim lukom. Danas domaće polako zamenjuju gotove kore, a retke su mlade domaćice koje je same mese.
Sa deset godina je naučila da mesi, a samsu priprema od svoje 15. godine, po receptu bake i majke. Vranjanka Marija Jovanović, jedna je od retkih koja sama razvlači kore.
Samsa se sprema od brašna, soli i mlake vode, i preliva se kiselim mlekom i belim lukom. To je prazna pita, bez nadeva, objašnjava Marija:
"Meni je baka pričala da u Vranju i okolnim selima nije svaka domaćica imala sir i jaja, nego ono što se našlo u kući. Obično je to mleko i brašno i neka domaćica se dosetila ubacila beli luk i to samsi daje veoma specifičan ukus."
Reč samsa potiče od persijske reči samosa - trouglasto punjeno testo. Reč je persijska, a brend domaći. Prema rečima Izabele Savić, iz Turističke orgaizacije Vranje, samsa je predstavljana na sajmovima turizma, na sajmu hrane i pića u Beogradu, na mnogim izložbama hrane.
Vranjanke samsom dočekuju goste, a ko je proba traži je ponovo.
"Svi naši saradnici koji su bili u pozorištu, reditelji, scenografi, kostimografi, glumci na neki način bili su upoznati sa samsom, probali su samsu koju sam ja pravila", rekla nam je glumica Radmila Kocevska.
Prava domaća samsa traži mnogo vremena za pripremu, a to nedostaje svima. Zato je izmišljena i instant samsa od gotovih kora. Ona se od prave razlikuje po tome što štedi vreme, ali je mnoge domaćice ne priznaju za vranjski specijalitet.
Упутство
Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.
Број коментара 0
Пошаљи коментар