понедељак, 19.10.2015, 09:10 -> 16:05
Gulaš iz Čestobrodice bolji od mađarskog
U Čestobrodici kod Požege, u pravljenju gulaša nadmetalo se dvadeset pet ekipa. Svaka je imala svoju tajnu, i svaka je uspela da napravi dobar gulaš jer, bez obzira na to da li su ga spremali od svinjetine, teletine ili mesa divljači, svi kotlići su ispražnjeni.
Požega nema more ni mornaricu, ali je prošlogodišnja poplava donela gusare. Ova gastronomska družina iz plavnog sela Pilatovića doplovila je do Čestobrodice da se takmiči u pripremi gulaša. Kažu da su spremni da odole svim burama.
"Na moru provodimo mnogo vremena, tako da imamo zalihe", naglašava Borko Ružić, gusar iz Pilatovića, "imamo tu i prase, imamo sač."
Gulašijada u Čestobrodici organizuje se tek dve godine, ali se organizatori nadaju da će - sudeći po velikom broju takmičara - postati tradicija. Cilj manifestacije je, prema rečima Saše Ilića, predsednika MZ Čestobrodica, da se okupi što više ljudi i sela ožive.
Među dvadeset pet ekipa ima takmičara iz sela i grada, svih generacija, koji su došli da odmere snage u spremanju tradicionalnog mađarskog jela.
Najmlađi od njih, Žarko Selaković, kaže da su se dobro izveštili u tome: "Možda smo bolji i od Mađara."
Svaki takmičar ima neku svoju tajnu tehniku. Branko Vasilijević, najstariji takmičar, kaže da nije važno koja se vrsta mesa koristi i da sve zavisi od načina pripreme i začina. Saša Buljubić iz Požege ima drugačiji pristup: "Samo sve raditi levom rukom. Isključivo leva ruka pobeđuje."
Lovac iz Čestobrodice smatra da je najbolji lovački način pripreme:
"Stavljaju se što veći komadi da bi se to prilikom kuvanja raspalo i odvojilo od kostiju i onda to sve bude pravi lovački gulaš."
"Požega nema organizovan gradski prevoz, ali tu je ekipa GSP: Gledamo svoja posla", objašnjava Mlađo Đokanović.
Dok su se kuvari odmeravali u pripremanju gulaša, vlasnici konja testirali su na štraparijadi snagu ljubimaca, zbog kojih su neki doputovali iz Švajcarske. Doduše, kako je rekao Milun Ilić: "Malo oko žena, malo oko konja i to je to."
Konji su vukli balvane, a muškarci navlačili konopac. Energija se morala utrošiti zbog silnog gulaša koji je, pre opšte degustacije, morao na ocenu žirija.
Svi su uspeli da naprave dobra gulaš, ocenjuje član žirija Mićo Marković, razlika je u nijansama. Ni gosti - degustatori nisu imali zamerke, tako da je još jedan gastronomski događaj dobro prošao.
U požeškom kraju mnoštvo jada - prasentijada, jagnjijada, pasuljijada, kupusijada, svaštarijada, a u Čestobrodici i gulašijada. Tu nije kraj, za nedelju dana gurmane čeka i čvarkijada, za koju se već dve nedelje spremaju domaćini na Bremenima.
Упутство
Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.
Број коментара 0
Пошаљи коментар