Staroplaninsko jagnje, zalogaj ukusne tradicije

U podstaroplaniskom selu Krupac, na obroncima Vidliča kod Pirota, prvi put je održana manifestacija "Staroplaninsko jagnje". Stočari sa Stare planine nadmetali su se u pečenju jagnjadi - pod sačem, na paru, na ražnju i drugim drevnim načinima za pripremu. Bio je to doživljaj za gurmane, ali i prilika za promociju tradicionalne zdrave hrane sa Stare planine.

Jedan od stočara, ujedno i takmičara, Vladica Pejčić kaže za Tanjug da je za pripremu ukusne jagnjetine neophodno najmanje dva, tri sata.

"Najukusnija staroplaninska jagnjetina je pod sačem, a kada je reč o ovčetini, najbolja je ovca na paru. Mi spremamo i jagnjetinu ispod sača i ovcu na paru. Najveća tajna kod pripreme ovce na paru jeste belo vino. Što se tiče jagnjetine pod sačem, bitno je da se dobro poklopi i ukopa u žar i mora dva i po do tri sata da se tako peče", kaže Pejčić.

Nebojša Kostić, jedan od organizatora ove manifestacije, kaže da je staroplaninska jagnjetina bez premca jer ovce na Staroj planini se napasaju na livadama koje su veoma bogate lekovitim biljem.

"Zato je i staroplaninsko jagnje najukusnije i najzdravije", kaže Kostić.

Jedan od vlasnika najvećih stada ovaca u pirotskom kraju Zoran Ćirić iz Krupca, kaže da je dobro što se ova manifestacija po prvi put organizuje upravo u Krupcu jer u ovom selu ima najviše ovaca u pirotskom kraju, preko 1.500 grla.

Raznolikost primremanja najukusnije jagnjetine

"Mi spremamo jagnjetinu na četiri načina, pod sačem, u furunu, ili kako kažu u ovom kraju vurnju, spremamo i dinstanu ovcu, jagnjetinu spremljenu u buretu, kao i jagnje na ražnju. Ražanj nije karakterističan za pirotski kraj, ali smo rešili i to da napravimo", kaže Ćirić, koji je u pripremi jagnjetine osvojio drugo mesto na ovoj manifestaciji.

Osim učesnika u nadmetanju u pripremi jagnjetine, na manifestaciji su učestvovali i zanatlije, čiji su zanati vekovima unazad bili u direktnoj vezi sa stočarstvom i ovčarstvom.

Poslednji proizvođač klopotara, odnosno zvonaca za ovce, Dušan Madić, koji živi na Staroj planini kaže da iako ima sve manje ovaca, pa samim tim je manja potražnja i za ovim proizvodima, ipak se klopotari dosta traže i to uglavnom kao suveniri.

"Poslednji sam koji pravi klopotare u ovom kraju. Jedan moj prijatelj iz sela Rsovci ih pravi a ja ih dorađujem, ukrašavam i spremam za prodaju. Sve je manje ovaca, ali klopotare najviše kupuju stranci, Bugari kao i ljudi iz drugih zemalja. Nažalost, moj zanat nema ko da nasledi jer je i ovaca sve manje, pa posle mene klopotare neće imati ko da pravi", rekao je Madić.

Predsednik opštine Pirot Vladan Vasić kaže da opština Pirot pomaže održavanje ovakvih manifestacija u pirotskim selima sa ciljem da se sačuva selo i da se sela ožive.

"To smo već uradili sa selima Izvor i Temska, gde se održava Sajam staroplaninske hrane i mislim da ljudi koji su došli ovde, a ima ih i iz inostranstva mogu da vide sve čime Pirot raspolaže, od pirotskog jagnjeta, do peglane kobasice, pirotskog ćilima i kačkavalja. To je šansa za meštane ovih sela da prodaju svoje proizvode, ostvare zaradu i to je i krajnji cilj, povećanje broja turista i povećanje broja ljudi koji se bave proizvodnjom tradicionalne hrane", kaže Vasić.

Organizatori ove manifestacije su Turistička organizacija Pirot, Mesna zajednica sela Krupac i Udruženje građana "Vidlič" iz Krupca, uz podršku opštine Pirot.

Odlukom žirija, najukusniju jagnjetinu pripremila je ekipa "Kordero negro", drugo ekipa "Reka mleka", a treće "Čeda ketering".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 04. мај 2025.
18° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом