четвртак, 23.10.2014, 16:07 -> 22:24
Katrandžija sa Zlatibora
Vekovima se u svakoj zlatiborskoj kući cedio katran iz crnog bora za potrebe dubrovačkog tržišta. Radovan Rašković je sada jedan od retkih katrandžija, koji sve što proizvede izvozi u Švedsku.
Paljenje katranice, iz koje će najviše za 24 sata, u zavisnosti od toga koliko su suva drva, izaći prve kapi katrana iz panjeva crnog bora, najlakši je deo posla jednog katrandžije.
Panjeva ima još samo u nepristupačnim terenima koji se vade specijalnim spravama, otkopavaju se, seku se do žila a potom čupaju, objašnjava Radovan Rašković, nekadašnji građevinac, a sada katrandžija.
Da bi crni bor bio lučev, to jest imao dovoljno smole, mora biti star nekoliko stotina godina, a panjevi se vade tridesetak godina posle seče.
Od 1.200 kilograma luča, suvom destilacijom u osavremenjenim katranicama, Radovan dobije oko 250 kilograma katrana, ostalo su sporedni proizvodi.
"Od ovog proizvoda se ništa ne baca", naglašava Rašković, "glavni proizvod je katran, a uz to i terpentin, borov ćumur i katransku vodu. Ide u skandinavske zemlje, tačnije Švedsku za istog kupca."
Godišnje Radovan izveze samo 12 tona katrana, koji se koristi za zaštitu brvnara i brodova, a deo ide u farmaceutsku industriju.
Šveđani katran kupuju i u Francuskoj, Kini i Rusiji, ali je zlatiborski, po rečima Stefana Klesonsa, vrhunskog kvaliteta.
Izvoz bi mogao biti i veći da je na Zlatiboru više zainteresovanih za proizvodnju katrana po čemu su vekovima bili poznati. Čak i ako drugi ne budu radili taj posao, Radovan kaže da će katran proizvoditi dok god za to ima snage.
Sirovina za katran, na šumovitom Zlatiboru, ima izobilju.
Упутство
Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.
Број коментара 2
Пошаљи коментар