Читај ми!

Specijalna bolnica "Zlatar" opet radi

Specijalna bolnica za lečenje i rehabilitaciju kardiovaskularnih oboljenja "Zlatar" posle višegodišnjih problema ponovo prima goste, a najavljuje se i skoro aktiviranje njenog zdravstvenog dela.

Zavod Zlatar opet radi- gosti, mladi sportisti, tridesetpetoro radnika na poslu, slika je kakve nije bilo tri i po godine.

"Dvadesetčetiri godine sam ovde, bilo je teško poslednjih godina kada je bio zatvoren, samo su čuvari radili, a sada nam ovo izgleda kao sunce na kraju tunela", kaže Dragan Grbović radnik.

"Posle godina agonije srećni smo zbog pokretanja centra, a za nas 35 radnika je ovo i bio cilj, da otvorimo centar i pokažemo da može da radi, da nije uništen", kaže Đorđe Obućina v.d. direktor PD "Zlatar".

Prepoznatljiva zlatarska slika, Zavod ima 17 hiljada kvadrata prostora, 330 kreveta i decenijama je bio oslonac turizma na Zlataru.

Od osnivanja Zavoda na rehabilitaciji je bilo više od 100 hiljada kardiovaskularnih bolesnika, posle ukidanja kardiologije i svih zdravstvenih usluga, sudskog spora oko vlasništva, štrajkova zaposlenih, jer nije bilo ni posla, ni plata, stiglo se do katanca, a  Zlatar su godinama svi zaboravili i zaobilazili. Ohrabrena dobrim iskustvom sa
zakupom "Panorame" novovaroška opština je odlučila da pokrene i Zavod.

Predsednik opštine Nova Varoš Dimitrije Paunović kaže da je lokalna samouprava 1. aprila, u dogovoru s fondom PIO, zakupila Zavod na šest meseci, jer su shvatili da je jedino rešenje da rade.

Dok turistički deo ovog leta radi, za medicinski je neophodna pomoć države koju je obećao i resorni ministar pošto su prostor ordinacija i svi drugi medicinski sadržaji očuvani kao da nisu zatvoreni godinama.

"Sada sve zavisi od nas i to je naša obaveza. Ovde je sve spremno za prijem deset pacijenata, a to znači puno za ljude sa ovog prostora, posebno kada je u pitanju fizikalna terapija, da ne moraju da putuju do drugih mesta, jer terapija nema svrhe ako posle nje satima putuju autobusom. Prvo ćemo aktivirati ono što odmah može da krene, a onda dograđivati ostalo, vratiti lekare i
medicinsko osoblje", kaže dr Zlatibor Lončar ministar zdravlja u Vladi Srbije.

Nadležna ministarstva trebalo bi da obezbede dozvole i stvore pravni osnov kako bi u Zavod dolazilo mnogo više ljudi na lečenje, rehabilitaciju i odmor dopunjen uživanjem u miru i zelenilu zlatarskih pejzaža.

rts.uzice@rts.rs
+381 31 513 552

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. јул 2024.
20° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару