Читај ми!

Mačvani u Prvom svetskom ratu

Početkom prošlog veka, Mačvani su učestvovali u najznačajnijim bitkama i pretrpeli strahovita razaranja i zločine. Petar Berić i Dragan Josipović iz Bogatića prikupili su podatke o poginulim i umrlim oficirima i vojnicima i objavili ih u knjizi "Mačvani u balkanskim ratovima i u Prvom svetskom ratu".

Petar Berić i Bragan Josipović, iz Bogatića, objavili su knjigu "Mačvani u balkanskim i u Prvom svetskom ratu".

Najznačajniji deo je do sada neobjavljena arhivska građa i podaci sa spomenika poginulih boraca s početka prošlog veka.

Spomenik u naselju Bair u Bogatiću podignut je 1936. godine. Na njemu je uklesano oko 120 imena oficira i vojnika koji su poginuli u ratovima početkom prošlog veka. Slična obeležja nalaze se u centru skoro svakog sela u Mačvi.

"Mačva se u Prvom svetskom ratu, prva našla na udaru austro-ugarskih trupa, preko Samrurovića ade između Badovinaca i Prnjavora, došlo je do njihovog prodora. Mačvani su bili u 6. puku Drinske divizije i bili su u svim odlučujućim bojevima i u balkanskim ratovima i naravno, i u Prvom svetskom ratu. Najviše ih je stradalo na Kajmakčalanu", kaže Petar Berić, autor knjige.

U Balkanskim ratovima i u Prvom svetskom, poginulo je je oko 5.500 vojnika i oficira iz Mačve. Njihova imena, prikupljali su 1930. Opštinski sudovi. Posle višegodišnjeg istraživanja u Vojnom arhivu, podaci o njima, prvi put su objavljeni i u knjizi.

"U spiskovima, pored imena i prezimena ratnika, koji su izginuli, nalaze se i podaci vezani za godinu rođenja i smrti, zatim opis i jedinica u kojoj se to lice nalazilo kao i lice koje je ostalo iza njega u porodici. Prvi put posle 100 godina, ovi podaci izlaze na svetlost dana iz depoa Vojnog arhiva", kaže Dragan Josipović, autor knjige.

Istoričari kažu da je od Kumanovse bitke pa do proboja Solunskog fronta, Drinska divizija bila uvek tamo gde je najteže. Za izuzetnu hrabrost, 25 Mačvana dobilo je Karađorđevu zvezdu sa mačevima.

Zbog uspešnog komandovanja, generalu Panteliji Jurišiću iz Crne Bare ovaj orden uručen je dva puta. Početkom prošlog veka, u Mačvi su masovno ubijani i civili. Godine 1910. Srez je imao 34 naseljena mesta iu kojima je živelo oko 65.000 ljudi, a po popisu okupacionih vlasti iz 1916. godine 30 odsto stanovnika manje.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 24. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи