Читај ми!

Piljski vodopad na Staroj planini

Donji Piljski vodopad nalazi se na oko šest kilometara južno od sela Topli Do, u teško pristupačnom šumovitom predelu na 1.450 metara nadmorske visine. Iako treći po visini u Srbiji, za njega je do 2002. godine znalo samo lokalnio stanovništvo.

Vode Stare planine jedno su od njenih najvećih bogatstava. Većina potoka i reka izvire ispod najviših vrhova na toj planini, a na mnogima od njih nalaze se atraktivni vodopadi. Piljski vodopad, na oko šest kilometara južno od sela Topli Do, u teško pristupačnom šumovitom predelu na 1.450 metara nadmorske visine, posetili su knjaževački planinari.

Od pogleda ga, dok mu se ne priđe, sakriva gusto rastinje, a huk vode Lisevačkog potoka izdaleka najavljuje njegovo prisustvo. Do 2002. godine ovaj vodopad bio je poznat samo lokalnom stanovništvu.

Donji Piljski vodopad čine dve kaskade. Otkrio ga je niški planinar Vladimir Manić, a merenja iz 2003. godine pokazala su da se voda Lisevačkog potoka obrušava sa 65 metara. To ga, posle vodopada Kopren, visokog 103 metra, takođe na Staroj planini, i sedamdesetmetarskog Jelovarnika na Kopaoniku, čini trećim po visini u Srbiji.

Na potezu od oko 23 kilometra knjaževačke i pirotske strane Stare planine nalazi se mnoštvo vodopada. U neposrednoj blizini Donjeg Piljskog vodopada je Gornji Piljski vodopad, zatim Čunguljski i Kurdulski skok, vodopad Tupavica, kod sela Dojkinci, i ostali manje poznati, ali ništa manje atraktivni.

Predeli gde potoci usecaju svoja korita kroz neobične crvenkaste stene spadaju u oblasti sa najočuvanijom prirodom u našoj zemlji.

Knjaževački planinari kažu da je pohod na Piljski vodopad bio prava istraživačka akcija, jer je svim njenim učesnicima ovo bio prvi susret sa tim delom Stare planine.

Predsednik Planinarskog društva "Babin zub" u Knjaževcu Dragan Beatović kaže da je pohodom na Donji Piljski vodopad označen početak nove vrste aktivnosti tog relativno mladog, ali dobro organizovanog i veoma aktivnog društva.

"Cilj našeg prvog dolaska ovde je planinarenje namenjeno otkrivanju prirodnih vrednosti koje imamo u našoj okolini, našoj opštini i šire, a pre svega na Staroj planini. Predivan je osećaj biti po prvi put u prostorima netaknute prirode i diviti se njihovoj iskonskoj lepoti", kaže on.

Pohod na Donji Piljski vodopad završen je u Toplom Dolu, gde je akcija i počela, i odakle će, kako su najavili, knjaževački planinari uskoro krenuti u otkrivanje lepota i ostalih vodopada na tom području.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво