Читај ми!

Slatki maturski radovi

Dok većina učenika srednjih škola za završni maturski ispit polaže testove, učenici Ugostiteljsko-turističke škole u Vrnjačkoj Banji spremaju specijalitete koje, posle ocenjivanja stručne komisije, poslužuju gostima škole.

U kuhinji Ugostiteljske škole u Vrnjačkoj Banji sve vrvi od učenika koji polažu završni test za kuvarskog tehničara. Svaki učenik ima od tri do šest sati da pripremi jedno jelo.

U školi će matruski ispit polagati oko dve stotine učenika trećeg i četvrtog stepena obrazovanja.

Sve je lepo spremljeno, kaže učenica Maja Aleksić i dodaje da su sva jela vrlo ukusna. Ona nisu samo za ocenjivanje već i za uživanje u jelu", kaže Aleksićeva.

Pored glavnog jela, učenici ove škole spremaju i razne poslastice, a mnogi od njih već su osvojili brojne nagrade na republičkim i lokalnim takmičenjima.

Marko Ilić se nije pokajao što je upisao ovu školu jer je, kako kaže, siguran da će se kao kuvar lako zaposliti.

Svaki od učenika, pored diplome, dobiće i uverenje škole koje će podnositi budućim poslodavcima na uvid, poput nekadašnjih majstorskih pisama. Učenici su obučeni da majstorski spreme stotinak jela.

Direktorka Ugostiteljsko-turističke škole Jelena Češerković kaže da su ova zanimanja veoma tražena na tržištu rada.

"Mi ćemo upisati u narednu školsku godinu oko 240 učenika, što je osam novih odeljenja. Naši učenici, uglavnom dolaze sa strane, školuju se i potom odlaze na razne poslove. Često i u inostranstvo.

Školu pohađa oko 750 učenika, a za narednu školsku godinu planirano je da se poveća broj učenika, naročito za profile koji su traženi na tržištu rada.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. децембар 2025.
7° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом