Читај ми!

Slovenački javni servis se zbog minusa u kasi odriče kulturnog identiteta

Ne stišava se zaprepašćenje povodom nedavne najave da bi se muzička produkcija RTV Slovenije mogla naći na podugačkom spisku za gašenje otkako je prošle nedelje objavljeno da će Javni servis kraj godine dočekati sa gubitkom od 10,5 miliona evra. Jer, ukidanje muzičke produkcije znači otkaz međunarodno najpoznatijim i najpriznatijim slovenačkim orkestrima – Simfonijskom orkestru i Big bendu slovenačkog javnog servisa, što bi značilo ozbiljno ugrožavanje kulturnog identiteta Slovenije.

Словеначки јавни сервис се због минуса у каси одриче културног идентитета Словеначки јавни сервис се због минуса у каси одриче културног идентитета

Naime, sve je počelo kad je Savet Radio-televizije Slovenije prošle nedelje na sednici obavešten o prvih devet meseci poslovanja Javnog servisa i proceni finansijskih gubitaka do kraja godine prema kojoj će minus u kasi dostići 10,5 miliona evra. Odmah potom, data je saglasnost da se pripremi set mera štednje, finansijskih i kadrovskih, da bi se ublažila kriza u koju je zapao slovenački javni servis.

Finansijske i kadrovske mere štednje 

Pored ukidanja muzičke produkcije RTV SLO koju predstavljaju Simfonijski orkestar i Big bend, orkestri po kojima je Slovenija poznata u kulturnom i umetničkom delu sveta, najavljene mere štednje obuhvataju i druge programe.

Tako je najavljena i mogućnost ukidanja Informativnog programa na RTV SLO 2, zatim Radija Si, regionalnih programa radija i televizije u Kopru i Mariboru, medijateke, izdavačke delatnosti slovenačkog nacionalnog servisa, kao i ukidanja emitovanja radio-programa na srednjem talasu. Najavljena je i mogućnost progresivnog smanjenja plata tako da bi ukupna ušteda bila jednaka smanjenju prosečne zarade za jedan do dva platna razreda.

Savet RTV SLO je naložio menadžmentu Radio-televizije Slovenije da dostavi i spisak svih nekretnina u vlasništvu Javnog servisa koje nisu neophodne za obavljanje primarne delatnosti, kao i procenu tih nekretnina.

Muzički arhiv i kulturni pečat Slovenije

Gostujući solista Simfonijskog orkestra Radio-televizije Slovenija Zoran Marković, profesor kontrabasa na Ljubljanskoj muzičkoj akademiji, za Internet portal RTS-a kaže da je kultura bila glavni simbol Slovenije, posebnost koja je isticana od osamostaljivanja Slovenije iz tadašnje SFRJ i uspostavljanja državnosti.

"Sada, tridesetak godina kasnije, ista ta kulturna posebnost baca se pod noge zbog finansijskog kraha bez sagledavanja dugoročnih posledica koje takva eventualna odluka može da donese", kaže profesor Marković. Simfonijski orkestar i Big bend su, kako kaže, višedecenijski ambasadori slovenačkog muzičkog stvaralaštva u regionu, Evropi i u svetu pa je i ideja da se tek tako ukinu – zastrašujuća.

"Oba orkestra, i Simfonijski i Big bend, snimili su i ostavili za sve ove decenije svojevrsni muzički arhiv, dugačak je spisak najpoznatijih svetskih dirigenata i muzičara koji su sarađivali i danas sarađuju sa našim orkestrima. Niko u muzičkom svetu ne razume razloge ovakvog razmišljanja", zaključuje Marković.  

Violončelistkinja Tanja Babnik, koja je članica Simfonijskog orkestra RTV SLO od 1991. godine, kaže da je vest o mogućem ukidanju orkestara pogodila širu javnost koja se sa iznenađenjem, zabrinutošću i rečima podrške oglašava na internet medijima.

"Ovo smo svi mi"

"Vest je duboko dirnula i sve nas članove orkestra. Orkestar je deo istorije našeg naroda. Ne smemo dozvoliti da ovo kulturno i muzičko nasleđe propadne i bude zaboravljeno. Ovo smo svi mi", napisala je na Fejsbuku violončelistkinja Tanja Babnik.

Unija kulturno-umetničkih stvaralaca Radio-televizije Slovenije apelovala je na Ministarstvo kulture Slovnije, rukovodstvo RTV Slovenije i UO RTV Slovenije da ozbiljnije reše problem ove institucije, jer predložena mera donosi veliku i dugoročnu štetu, koja daleko prevazilazi kratkoročno finansijsko rasterećenje u poslovanju RTV Slovenije, stoji u saopštenju sindikata muzičara i kompozitora slovenačkog nacionalnog medijskog servisa.

Džambo Big bend prvi put posle 1989.

Pre nepuna dva meseca, beogradska, zagrebačka i ljubljanska publika imale su priliku da čuju zajedničke koncerte tri najveća džez orkestra u regionu. Projekat „Džambo big bend“ ponovo je okupio Džez orkestar Hrvatske radio-televizije, Big bend Radio-televizije Slovenije i Big bend Radio-televizije Srbije, posle 34 godine od poslednjeg ovakvog okupljanja.

Na koncertima ove jeseni Džambo Big bend predvodio je austrijski dirigent Zigfrid Fajgl, šef odseka za džez pri Univerzitetu umetnosti u Gracu i profesor saksofona, a fantastični muzičari su pod njegovim vođstvom izvodili kompozicije koje su, specijalno za ovu priliku, napisali vodeći kompozitori i aranžeri iz sva tri orkestra nacionalnih javnih servisa regiona. Bio je to kulturni i muzički spektakl u Beogradu, Zagrebu i Ljubljani.

петак, 10. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара