Читај ми!

Još dva misteriozna slučaja trovanja u Hrvatskoj - dijagnoze iste, uzrok različita pića

Nakon što je u riječkoj bolnici ranije danas hospitalizovana jedna osoba zbog sumnje na povredu jednjaka posle konzumacije mineralne vode u jednom kafiću, još dva pacijenta su zbog sličnog trovanja pićem zbrinuta u Kliničko-bolničkom centru Zagreb, preneli su hrvatski mediji.

Dva pacijenta su zbog trovanja pićem zbrinuta u Kliničko-bolničkom centru Zagreb, nakon što je ranije danas potvrđeno da je jedna osoba hospitalizovana u riječkoj bolnici pod sumnjom na hemijsku povredu jednjaka.

Prethodno su se društvenim mrežama proširile glasine o trovanju u riječkim kafićima, uz upozorenje građanima da ne konzumiraju sokove i vode koje proizvodi "Koka-kola" jer uzrokuju oštećenje jednjaka i želuca.

Jedan od mladića je došao na hitan prijem u KBC Zagreb nakon što je popio gazirano piće. Kod njega su utvrđene blage korozivne povrede ždrela i blage erozivne promene gornjeg dela jednjaka.

"Srećom, nije bilo težih povreda. Mladić je dobro i pušten je na kućno lečenje uz propisanu terapiju i ne očekujemo neke veće komplikacije u njegovom slučaju", rekao je za HRT doktor Tihomir Bradić.

O drugom pacijentu iz Zagreba još uvek nema pouzdanih informacija i tačne dijagnoze.

"Čitav niz okolnosti tera na zabrinutost"

Hrvatski ministar zdravstva Vili Beroš obišao je večeras pacijente u KBC Zagreb, saopštilo je Ministarstvo zdravstva.

Beroš je istakao da je najvažnije da je zdravstveno stanje svih pacijenata stabilno, ali je naglasio da čitav niz okolnosti tera na zabrinutost. 

"U trenuku dok smo imali samo jednog bolesnika sa područja Rijeke, situacija je bila potpuno drugačija. Sve institucije postupaju. U toku je postupanje Državnog odvjetništva, policije i Državnog inspektorata", rekao je Beroš.

"Iste dijagnoze, ali nije reč o istim pićima"

Beroš je obećao da će obavestiti javnost kada bude bilo više informacije o povezanosti ovih događaja. Naveo je da je od Državnog inspektora dobio informaciju da će preliminarni nalazi biti gotovi u sredu.

Hrvatski ministar je pozvao na opšti oprez kod konzumaciji kupovnih pića, uz napomenu da se u dosadašnjim slučajevima radilo o različitim pićima i različitim vrstama ambalaže koja je napunjena u različitim državama.

"Potvrđeno je da se radi o istim dijagnozama, ali nije reč o istim pićima. U Rijeci se radilo o Romerquelle u staklenoj boci u ugostiteljskom objektu, a u prvom slučaju u Zagrebu radi se o Koka-koli u plastičnoj boci kupljenoj u automatu na fakultetu. Na terenu je Državni inspektorat i službe pokušavaju ustanoviti o čemu se tačno radi", rekao je Beroš za Indeks.

"Voda povezana sa trovanjem u Hrvatskoj nije u portfoliju u Srbiji"

Ranije danas, nakon prvog slučaja u Rijeci, oglasila se hrvatska "Koka-kola" i potvrdila da je jedan slučaj trovanja povezan sa njihovim pićem "Romerquelle Emotion Blueberry Pomegranate" u staklenoj bočici od 330 mililitara.

"Svesni smo izolovanog slučaja povezanog sa jednom staklenom bočicom Romerquelle Emotion Blueberry Pomegranate od 330 mililitara. Izražavamo našu duboku zabrinutost i nadamo se brzom i potpunom oporavku osobe uključene u ovaj slučaj. U potpunosti smo otvoreni za saradnju sa svim nadležnim telima", rekli su iz Koka-kole za portal Indeks.

Kompanija "Koka-kola HBC Srbija" saopštila je da se voda koja je povezana sa slučajem trovanja u Hrvatskoj ne nalazi u portfoliju te kompanije na srpskom tržištu.

Slučaj trovanja pićem iz flašice u Hrvatskoj nije prvi, prethodila su mu još najmanje dva za koja je javnost saznala.

уторак, 21. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара