Читај ми!

Dodik: Šmit neka javno pokaže rezoluciju kojom je potvrđen njegov izbor

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik kaže da bi visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Kristijan Šmit trebalo javno da pokaže rezoluciju kojom je potvrđen njegov izbor i dokaže da je visoki predstavnik.

Milorad Dodik je na Tviteru istakao da ne tumači Dejtonski sporazum već ga čita, a tamo, kako kaže, u Aneksu 10 piše da izbor visokog predstavnika potvrđuje Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija.

"Šmit neka javno pokaže rezoluciju kojom je potvrđen i tako dokaže da je visoki predstavnik. Ali, to ne postoji i on zna da se lažno predstavlja. To pokazuje i odgovor Antonija Guteresa, jer ni on nije potvrdio da postoji takva rezolucija Saveta bezbednosti. Šmit opet lažima pokušava da stvari okrene naopačke", napisao je Dodik na Tviteru.

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Kristijan Šmit ranije je izjavio da Dodik ''svesno ne razume Dejtonski sporazum'' i da krši njegovu poziciju.

''To je u suprotnosti s međunarodnim pravom. Iako je generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guteres jasno odgovorio na pismo članice Predsedništva BiH Željke Cvijanović o mom izboru, Dodik to ne priznaje. Visoki predstavnik ostaje institucija međunarodne zajednice u cilju obezbeđenja mira u BiH i ja to ozbiljno shvatam. Dodiku i njegovim prijateljima želim da kažem da je bolje da mu prijateljski objasne kakva je realnost, jer radi na tome da postane nepodnošljiv u političkom smislu. Neka Dodik ne potcenjuje odlučnost međunarodne zajednice'', rekao je juče Šmit.

субота, 25. мај 2024.
21° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије