Читај ми!

Pupovac povodom godišnjice "Oluje": Niko nije smeo da pogine, trebalo je učiniti sve da ne dođe do rata

Srpsko narodno veće (SNV) održalo je kod Otočca u Lici komemoraciju za stradale srpske civile tokom i nakon hrvatske vojno-policijske akcije "Oluja", početkom avgusta 1995. sa koje je predsednik ovog veća Milorad Pupovac poručio da je trebalo učiniti sve da do rata ne dođe i da niko nije smeo da pogine.

Milorad Pupovac je naveo da Srpsko narodno veće praktikuje da izmiri žive, a da se seća i poštuje stradanja.

"Čast nam je što će i gradonačelnik Otočca Goran Bukovac sa nama u Doljanima položiti vence za žrtve srpske nacionalnosti, civile koji su stradali i tako mi mislimo da se treba sećati. Tako mi iz SNV-a praktikujemo sećanja, da izmirimo žive, a da se sećamo i poštujemo stradanja", rekao je Pupovac na komemoraciji.

Pupovac je istakao da je trebalo učiniti sve da do rata ne dođe.

"Niko nije smeo da pogine. Trebalo je učiniti sve da ne dođe do rata. Kad se već dogodilo, treba ih se sećati, a ne sukobljavati se oko toga, a rasprave možemo voditi u mirnijim okolnostima", rekao je Pupovac koji je poslanik u Saboru i predsednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS).

Primetio je da ovakve zajedničke komemoracije nisu česta, ali kada se dogode, kaže, imaju posebnu snagu.

"U izjavi sećanja posvetili smo mnogo pažnje stradanjima Srba i Hrvata, mnogo pažnje smo posvetili tome kako politiku sećanja Hrvatske i Srbije ne voditi tako da se produbljuje stradanje i sukobi. Nismo danas ovde da bismo vodili političke rasprave, usmereni smo na žrtve i stradanja, na ono što bi trebalo da nas objedini", rekao je Pupovac.

Istakao je da položaj Srba u Hrvatskoj treba rasteretiti od načina na koji se sećamo ratnih stradanja i na koji se obeležavaju ratni događaji i ratne strahote.

"Oni ne bi trebali biti izvor za nove strahove, ne bi trebali biti izvor za produbljivanje novih loših odnosa, nego bi trebali naći načina kako da se lišimo straha, a iskažemo poštovanje prema žrtvama sa jedne i druge strane", rekao je Pupovac.

Za zločin kod Otočca do danas niko nije odgovarao

Komemoraciji su osim Pupovca i gradonačelnika Bukovca, prisustvovali poslanici SDSS-a Boris Milošević i šefica Dokumente Vesna Teršelič.

U ličkom selu Doljani, kod Otočca, za vreme i posle hrvatske akcije "Oluja" ubijeno je 10 srpskih civila, od čega šest starica. Najstarija žrtva imala je 87 godina, bilo je i nepokretnih i sve su ubijene u svojim kućama.

Za zločin do danas niko nije odgovarao. Pred hrvatskim pravosuđem predmet je i 28 godina kasnije u fazi istrage, a pred međunarodnim nikada nije postao deo optužnice hrvatskim generalima kojima je suđeno u Hagu.

U petak, na dan kada je počela akcija "Oluja", u svim srpskim crkvama u Hrvatskoj biće služeni parastosi za stradale i proterane. Samo dan kasnije, 5. avgusta, hrvatski građani, državni i vojni vrh slaviće u Kninu.

уторак, 28. мај 2024.
21° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије