Читај ми!

Katimerini posvetio tekst srpskim vatrogascima – "njihova vrednost je dokazana", spasili su desetine kuća

Grčki portal Katimerini posvetio je tekst srpskim vatrogascima koji su se rame uz rame sa grčkim kolegama borili sa vatrenom stihijom. Kako ističu, oni su spasili desetine kuća u Nea Agialu. "Ponuditi našu pomoć drugoj državi je velika čast i ako je ta država Grčka, onda je to stvar ponosa“, kaže Davor Vidović, šef srpskog spasilačkog tima.

Катимерини посветио текст српским ватрогасцима – "њихова вредност је доказана", спасили су десетине кућа Катимерини посветио текст српским ватрогасцима – "њихова вредност је доказана", спасили су десетине кућа

Grčka ostrva Rodos, Krf, Eviju, ali i druge lokacije poput Tesalije, u julu su zahvatili brojni šumski požari, a u pomoć grčkim vatrogascima priskočilo je i 38 pripadnika Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije.

"Spremni smo da pomognemo svim ljudima u opasnosti. Ponuditi našu pomoć drugoj državi je velika čast i, ako je ta država Grčka, onda je to stvar ponosa“, rekao je za Katimerini šef srpskog spasilačkog tima Davor Vidović. 

Piragos Georgios Anagnostakos, koji je oficir za vezu srpske misije, pojasnio je da je Grčka podnela zahtev Evropskom mehanizmu civilne zaštite za pomoć i podršku.

"Tako su se kolege iz mnogih zemalja našle na našoj strani, pošto smo zabeležili više od 600 požara od 13. jula, pod neverovatno nepovoljnim uslovima, borba je postala neravnopravna”, naveo je on. 

Srpska misija je najpre gasila vatru u planinama Zlatne obale Panagije, a zatim su se preselili u Nea Agialu.

"Tamo smo, grčki i srpski vatrogasci, vodili veliku bitku uz pomoć dobrovoljaca i meštana, uspevši, i to sa ponosom, ali i sa olakšanjem, kažem, da spasemo naselje", rekao je Anagnostakos. 

"Svi smo zajedno uspeli"

Ljudi ostavljaju emotivne poruke na njegovom Fejsbuk profilu. Jedan od njih glasi: "Video sam te na dužnosti. Vi ste zajedno sa ostalim grčkim i srpskim vatrogascima spasili najmanje 40 kuća u Nea Agialosu. Svima vam se od srca zahvaljujemo“.

Gospodin Anagostakos odgovara komentarom da smo "svi zajedno uspeli", piše Katimerini.

Davor Vidović navodi da je situacija bila veoma ozbiljna, sa visokim temperaturama, suvim rastinjem i jakim vetrovima koji su doprinosili riziku od potencijalnog požara.

"U Nea Agialosu, na prvoj liniji fronta, sreli smo obične građane, koji su imali na svojoj strani nas, grčke i srpske vatrogasce. Posao vatrogasca je da spasava živote i pomaže svim ljudima u opasnosti. Nije nas briga za njihovu boju kože i religiju. Za nas ne postoje političke ili druge barijere. Sve do čega nam je stalo je da budemo blizu ljudi kojima je potrebna pomoć“, rekao je Vidović.

Osim u Grčkoj, njegov tim je bio u Makedoniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Turskoj u raznim misijama gašenja šumskih požara, poplava i zemljotresa, navodi grčki portal.

Zamenik oficira za vezu Misije Srbije Vasilios Bikas rekao je da srpski vatrogasci nisu prvi put u Grčkoj, da su pomagali i 2021. godine, tokom razornih požara u Eviji. "Njihova vrednost je dokazana“, rekao je Biaks.

четвртак, 07. децембар 2023.
3° C

Коментари

Одличан текст
Контролиши се мало! Имаш само два, чувај их брижљиво
Re: Deca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
Cuvar kuca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
Tekst poruke i pouke
Контролиши се мало! Имаш само два, чувај их брижљиво
Postovani
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара