Читај ми!

Hrvatska, rekonstrukcija nestanka jahte žene ruskog oligarha – tri meseca niko nije znao gde je

Hrvatska policija saopštila je da je završena istraga o nestanku jahte "Irina Vu" u vlasništvu bivše supruge ruskog oligarha Ališera Usmanova, bliskog prijatelja ruskog predsednika Vladimira Putina, piše portal Indeks. Jahta je bila pod sankcijama, a onda je nestala iz luke u Betini. Međutim, niko od nadležnih mesecima nije primetio da jahte nema. Isplovila je u oktobru, a sve je otkriveno tek u januaru.

Kako prenosi portal Indeks, hrvatska policija je objavila rezultate kriminalističkog istraživanja.

"Policijski službenici Policijske uprave šibensko-kninske i Policijske uprave splitsko-dalmatinske, u koordinaciji s Upravom kriminalističke policije Ravnateljstva policije, dovršili su kriminalističko istraživanje nad četvero hrvatskih državljana zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo opisano u članku 15. Zakona o međunarodnim mjerama ograničavanja", navodi policija.

Kako se navodi, istragom je utvrđeno da je prvoosumnjičeni 58-godišnji kapetan, uprkos uručenom obaveštenju o sprovođenju međunarodnih mera ograničavanja raspolaganja imovinom, organizovao i angažovao posadu koju su činili 35-godišnjak (takođe kapetan), 50-godišnjak i 34-godišnjakinja i dvoje članova posade koji nisu imali saznanja o međunarodnoj meri ograničavanja.

"Navedena posada je u listopadu 2022. godine isplovila jahtom ‘Irina Vu’ sa zastavom Republike Hrvatske izvan teritorijalnog mora, iako je predmetna jahta bila obuhvaćena međunarodnom mjerom ograničavanja raspolaganja imovinom po kojoj nije smjela isploviti iz Brodogradilišta i marine Betina na Murteru gdje je bila čuvana", dodaje se u saopštenju.

Nakon završene istrage, policijski službenici su četvoro osumnjičenih predali pritvorskom nadzorniku PU šibensko-kninske, dok su krivičnu prijavu protiv njih podneli Opštinskom državnom tužilaštvo u Šibeniku.

Izdata međunarodna poternica

Indeks podseća da je luksuzna jahta "Irina Vu", u vlasništvu bivše supruge ruskog oligarha Ališera Usmanova bila pod sankcijama EU, SAD i Velike Britanije i da je imala zabranu isplovljavanja.

Bila je usidrena u Betini na Murteru, a prema podacima s internet stranice, iz betinske marine isplovila je 6. oktobra u 10.14, a tri dana kasnije oko 12 sati bila je u turskoj luci Didim.

Kako bi jahta izašla iz hrvatskih teritorijalnih voda, morala je u Dubrovniku da prođe policijsku i graničnu kontrolu i kontrolu Lučke kapetanije.

Kako su pisali mediji, na njeno mesto u Betini uplovila je druga, gotovo identična jahta.

Uglavnom, za njom je izdata međunarodna poternica, a DORH, SOA i međunarodne agencije istražuju kako je jahta završila u Turskoj, uprkos tome što je bila pod blokadom.

Tri osobe smenjene

Resorni ministar Oleg Butković nakon ovog otkrića smenio je tri osobe.

"Da je sve učinjeno kako treba, do ovoga ne bi došlo, stoga ja kao ministar preuzimam svu odgovornost. Zbog toga sam donio odluku o razrješenju načelnika Sektora za sigurnost plovidbe koji je direktno bio odgovoran javiti lučkim kapetanijama, kao i lučkog kapetana u Šibeniku, te voditelja ispostave u Betini. Ti ljudi sigurno to nisu namjerno učinili, ovo je pogreška koja im se dogodila i u tom smislu vjerujem da se to više neće dogoditi jer su sada poduzete mjere što se tiče nadzora tih jahti", rekao je Butković.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво